"Izvan okvira" Zlatka Mehuna - "Dečki - dogovorite se tko bude drugi!"

Objavljeno: 05.09.2014. 19:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Izvor: galerija-images/rotary business forum

Jedan je moj prijatelj u svoje vrijeme bio vrhunski atletičar, rekorder i osvajač brojnih medalja u trčanju na 800 i 1500 metara. Stariji Varaždinci će ga se sigurno sjetiti. Ivan Pavličević - "Pavel", osvajač brončane medalje na juniorskom Europskom atletskom prvenstvu u Varšavi 1964. godine, vlasnik niza rekorda, te dobitnik prestižnih atletskih i sportskih nagrada tijekom svoje duge i bogate atletske karijere. Na startu svake utrke "Pavel" bi izgovorio uvijek istu rečenicu: "Dečki, dogovorite se tko bude drugi"! Time je među protivnike unosio barem malo psihološkog nemira, jer nakon tako samouvjereno izgovorene rečenice svatko bi ga pogledao sa strahopoštovanjem i (čak nesvjesno) pomislio kako doista teško u toj utrci može stići do pobjede. I rezultati nisu izostajali. Dok su se ostali "dogovarali" o tome tko će biti drugi -  "Pavel" je najčešće bio na pobjedničkoj stepenici!

Danas je čak i u sportu malo onih koji u postizanje svoga cilja kreću tako samouvjereno i s jasnim ciljem – biti prvi! Pobijediti na sportski, fer i viteški način...dokazati da možda nisi najbolji, ali da baš u tom trenutku od tebe nema boljeg! Uspjehu se danas teži na razne načine, koristeći često i nedozvoljena sredstva. I ne samo u sportu. Težnja za uspjehom pod svaku cijenu danas je, nažalost, mnogima društveno opravdana. Jer, pribjegavanje nedopuštenom često se prikazuje kao sposobnost, snalažljivost, lukavstvo... Nije pritom važno da li ste nekoga povrijedili, ponizili, bacili na prosjački štap. Tko mu je kriv što je on – nesposoban.

Ni jedno društvo ne može bez lidera. A da bi takvi postojali, oni moraju znati kako biti prvi. Najbolji bez trikova i smicalica...jednostavno znati, htjeti, moći i umjeti. I sve to – pošteno! Propitujući se svakog jutra i svakog dana: "da li je to što činim dobro za mene, moju obitelj i širu zajednicu i da li je – pravedno?!" A baš su ta pitanja i temeljno načelo Rotary Internationala koji na poštivanju etičkih pravila okuplja vodeće stručnjake raznih područja društvenog života.

Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska su jedno od najjačih rotarijanskih središta u našoj zemlji, pa su članovi Rotary kluba Varaždin 1181, treći put za redom, pred kraj Špancirfesta organizirali tradicionalni Rotary business forum s iznimno aktualnom temom "Hrvatski poduzetnik i EU fondovi". Okupilo se stotinjak rotarijanaca iz cijele Hrvatske, svoja iskustva s njima podijelili vrlo ugledni panelisti – gospodarstvenici, političari, lobisti – a sve to u odličnoj organizaciji i atmosferi koju su priredili domaćini. Rotary klub Varaždin 1181 prvi je u Hrvatskoj na ovakav način prepoznao potrebu da se progovori o uvijek aktualnim temama. I oni s pravom mogu izgovoriti: "Dečki, dogovorite se tko bude drugi!"...

Ali, ponekad se pokazuje da ni to što si prvi nije bogzna što. U sredini koja je ogrezla u prosječnost (ili čak još i niže)  malo je onih drugih koji shvaćaju, podržavaju i potpomažu one prve. Slušajući vrijedne poruke ovogodišnjeg Rotary business foruma u Koncertnoj dvorani HNK prošle subote, te prateći pogledom strukturu okupljenih sudionika nisam baš mogao zamijetiti mnogo onih kojima bi te poruke itekako dobro došle – predstavnike lokalne i državne birokracije, a o političarima da i ne govorimo.

Skup je tek na početku uvodno i kurtoazno pozdravio varaždinski gradonačelnik, ali predstavnicima županije – niti traga! Istina, bio je tu ministar zdravlja dr. Siniša Varga, ali ne kao političar već kao – rotarijanac s plaćenom kotizacijom za skup". Da među zlobnicima ne bi bilo zabune! I bio je od prve do zadnje minute, družeći se s rotarijanskim prijateljima.

Osim članova rotary klubova iz svijeta poduzetništva bilo je samo  nekoliko varaždinskih poduzetnika (koji nisu rotarijanci), koji su procijenili da bi im iskustva i poruke ovoga skupa mogle biti od koristi. Premalo za razinu kvalitete, trud i  poruke koje su poslane s 3. Rotary business foruma. Ali, članice i članovi Rotary kluba Varaždin 1181 već misle i unaprijed, pa su za sljedeći Špancirfest Rotary business forum najavili novu, zanimljivu i nadseve aktualnu temu – Medicinski turizam!

P.S. I Ivan Pavličević – "Pavel" do odlaska u zasluženu penziju (ali ne i mirovinu!) bio je – rotarijanac, član jednog od najstarijih Rotari klubova u zemlji – Rotary kluba Varaždin!

Foto: Špancirfest Rotary business foum, 30. kolovoza 2014.

{gallery}rotary business forum{/gallery}

Komentari