“Izvan okvira” Zlatka Mehuna: Događanje turizma

Objavljeno: 15.08.2014. 20:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Ugostiteljski i turistički djelatnici trebali bi, unatoč silnom umoru i problemima,  imati spremnu dobru riječ i osmjeh. Isto tako i trgovci, taksisti, policajci....Sve je to važan čimbenik stvaranja pozitivne slike o nekoj turističkoj destinaciji. I to je oblik komuniciranja s javnošću u turističkoj djelatnosti kojem se u vrhu hrvatskog turizma možda još ne pridaje dovoljan značaj.                

Pred nama je novih desetak dana Špancirfesta. Počinje sljedeći vikend. I krajnji je čas da se i vrijeme (ono meteorološko) malo smiluje. Neka Varaždin opet postane "košnica" i neka nam, recesiji unatoč, na španciranje dođe što više gostiju iz cijelog svijeta. A što je nama, Varaždincima, činiti?

Opet se trebamo pokazati u pravom, domaćinskom svjetlu. Biti ljubazan, otvoren, spreman pomoći strancu, tolerantano znati otrpjeti možda i poneku (ne)opravdanu kritiku. To su temeljne značajke kojima se moraju "oboružati" svi oni koji se kane baviti turizmom ili bilo kojom vrstom uslužne djelatnosti. Neki negativni primjeri s Jadrana (i) ovoga ljeta trebali bi biti pouka da se tako prema turistima ne odnosimo i mi u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Zato bi stanovnici varaždinske gradske jezgre trebali otrpjeti desetak dana buke i vreve, jer nam je centar grada ostalih dana u godini ionako uglavnom – mrtav. Ugostiteljski i turistički djelatnici trebali bi, unatoč silnom umoru i problemima, imati spremnu dobru riječ i osmjeh. Isto tako i trgovci, taksisti, policajci.... Sve je to važan čimbenik stvaranja pozitivne slike o nekoj turističkoj destinaciji. I to je oblik komuniciranja s javnošću u turističkoj djelatnosti kojem se u vrhu hrvatskog turizma možda još ne pridaje dovoljan značaj.

Uvijek rado i s ponosom ističemo kako smo mi Hrvati vrlo gostoljubiv narod, odlični domaćini i organizatori, a ponajviše – inprovizatori! Zato nam se mnogo toga (i dobrog i lošeg) događa slučajno. Pa i turistički rezultati. No, za Varaždin se to ipak ne može reći. Tu se turizam ne događa sam od sebe. Još od 1999. godine i prvog Špancirfesta traje brendiranje te turističke manifestacije, ali s njom i osmišljavanje trajne turističke ponude u gradu i okolici. Zato, koliko god nije vjerovati statistici, treba pozdraviti podatak koji je objavila Turistička zajednica grada Varaždina da je u sedam mjeseci ove godine u gradu zabilježeno čak 22 posto više noćenja i 18,35 posto više dolazaka gostiju. Među njima je bilo čak 78 posto stranaca. Najviše Nijemaca, Talijana i Poljaka, ali su Varaždin više nego prijašnjih godina posjećivali i turisti iz Južne Koreje, SAD i Kanade.

Bit će ih još i više, nadaju se vlasnici Gastrocoma koji su nakon višegodišnjih priprema ovih dana ipak najavili hrabri ulazak u investiciju vrijednu 30-ak milijuna kuna. Uoči Nove 2016. godine na mjestu kultnog "Graničara" trebao bi svoja vrata otvoriti novi gradski hotel s 40-ak kreveta. Najava za gradnju novih smještajnih kapaciteta u Varaždinu i okolici bilo je još, ali od realizacije za sada nema traga. Možda novi kreveti sada i nisu nužnost, jer kad se zbroje smještajne mogućnosti u okolnim destinacijama (Sv. Martin, Varaždinske Toplice, Trakošćan, Ludbreg, Čakovec...) onda na hrvatskom sjeveru ima dovoljno kreveta za putnike namjernike.

Pogodan, a još uvijek neiskorišten smještajni resusrs su i mnogobrojne vikendice i kuće za odmor na okolnim bregima. No, to je već pitanje poduzetnosti i komocije njihovih vlasnika, ali i iznimno komplicirane birokratske procedure koju treba proći da bi se neka od takvih vikendica privela iznajmljivačkoj svrsi. Sigurno je, naime, da takvi kapaciteti ne bi bili popunjeni poput apartmana na Jadranu, a za njihovo iznajmljivanje, makar i na jednu noć, potrebna je papirologija kao da se iznajmljivanjem bavite svih 365 dana u godini.

A tek kad bi nekome, poput poduzetnih Dubrovčana, palo na pamet da uz obalu Drave dotegli i tu priveže neki brod, pa u njemu uredi hotel....!? E, ne može! Hrvatska birokracija kaže: brod istodobno ne može biti i brod i hotel! A baš sam mislio nekim stranim "otkačenim" investitorima ponuditi uređenje botela (broda-hotela) na dravskoj špici!!! Ah, ta birokracija!

Komentari