"Izvan okvira" Zlatka Mehuna: Gradišće - tako blizu, a tako daleko!

Objavljeno: 17.10.2014. 20:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: Kulturna zarmjena na VBV-u

Ovotjednim, već tradicionalnim, koncertom u slovačkoj prijestolnici Bratislavi spuštena je  zavjesa na 44. Varaždinske barokne večeri. Bio je to (opet i financijskoj oskudici unatoč) vrhunski glazbeni festival.

Odlično odabrani izvođači, sjajna atmosfera, pregršt besprijekorno organiziranih događanja i Italija – domovina barokne glazbene kićenosti – kao zemlja partner. Spoj nabrojenoga iznjedrio je vrhunsko europsko događanje na čijim pozitivnim vibracijama vrijedna ekipa Koncertnog ureda Varaždin, na čelu s umjetničkim ravnateljem VBV-a Davorom Bobićem, već gradi čvrste temelje jubilarnih 45. Varaždinskih baroknih večeri.

Varaždinske barokne večeri postale su prvorazredni europski glazbeni događaj zahvaljujući viziji, znanju i umijeću ugrađivanom u taj jedinstveni festival više od četiri desetljeća. Prepoznaje to polako i Europa, jer je ovogodišnjim koncertima barokne glazbe u Varaždinu i drugim mjestima nazočio veliki broj gostiju iz mnogih europskih zemalja.

Među njima i opet je bila skupina Gradišćanskih Hrvata koji već desetljećima u manjem ili većem broju tijekom baroknih večeri na nekoliko dana posjećuju Varaždin. Ove godine Gradišćanci, koje je predvodila vrijedna kulturna djelatnica gospođa Trudica Domnanović iz Velikog Borištofa, nazočili su koncertu La magnifica Comunita u župnoj crkvi sv. Nikole. Nisu tijekom vikend-boravka u Varaždinu zaobišli ni neke povijesne i turističke znamenitosti, razgovarali su sa svojim varaždinskim prijateljima, posjetili su Lepoglavu i Trakošćan, a na kraju uživali i u putovanju po vinskoj cesti u Međimurju.

Inače, varaždinski kulturni djelatnici već više od pola stoljeća njeguju dobre veze s hrvatskom nacionalnom manjinom u austrijskom Gradišću. No, mnogim našim sugrađanima ipak je još uvijek manje poznato da će za samo dva sata vožnje od Varaždina stići u prelijepa gradišćanska sela, gdje će u mjesnoj "krčmi", "pivnici", "ognjobranskom stanu" (vatrogasnom domu), "čuvarnici" (koje li lijepe riječi za - dječji vrtić?!) ili nekom drugom javnom mjestu čuti melodioznu, arhaičnu, hrvatsku riječ.

Koliko god bile dugotrajne i intenzivne kulturne veze između Gradišćanskih Hrvata i Varaždina, one do danas nisu iznjedrile kvalitetniju ni obimniju gospodarsku suradnju. Pojedinačnih veza i projekata nekih ovdašnjih tvrtki s partnerima u Gradišću je uvijek bilo. Ima ih i sada, a jedan od promotora te suradnje je i grof Karlo Drašković. Bilo je i pokušaja sustavnije suradnje gospodarskih komora, no i ti projekti su uvijek ostali nedorečeni. A potencijal je uistinu velik. Osobito sada kad više nema administrativnih zapreka i granica koje su nas u prošlosti često razdvajale. Mnogi gospodarstvenici hrvatskog porijekla u Gradišću rado bi poslovali s partnerima u Hrvatskoj. Ponajprije zbog iznimno jakog osjećaja nacionalnoj pripadnosti, koji ih već više od pet stoljeća drži nacionalnom manjinom u srcu multietničke Europe. Naravno i zbog gospodarske koristi koju bi takva suradnja morala ostvarivati, a naposljetku i zbog očuvanja hrvatskog jezika i kulture koju donose ovakve veze.

Gradišće je jedna od onih austrijskih regija koja je prije desetak i više godina obilato iskoristila pristupne fondove EU za razvoj i strukturnu promjenu svoga gospodarstva. Ta nam regija nije daleko, po mnogo nam je čemu slična. Ali (barem u posljednje vrijeme) naši političari i gospodarstvenici za rješenjima koja bi pomogla izlasku iz krize tragaju kojekud.

Međutim, do Gradišća nisu baš često stizali, a još manje ponešto novoga i donosili. Rekli bi: "tako blizu, a tako daleko!" Možda bi im kulturnjaci na čelu s prof. Davorom Bobićem ili energičnim Rajmondom Rojnikom iz Koncertnog ureda Varaždin mogli pokazati put. Ili, zašto neka od turističkih agencija ne organizira kratke (i jeftine) turističke vikend-obilaske Gradišća, te zauzvrat dogovori sa tamošnjim agencijama recipročne posjete varaždinskom kraju. Da ne ostane sve samo na turističkim dolascima za Špancirfest ili Varaždinske barokne večeri. Veći protok ljudi, bolje međusobno upoznavanje i razumijevanje sigurno bi doprinijeli i poticanju trajne gospodarske suradnje hrvatskog sjevera i austrijskog istoka – Varaždinske županije i pokrajine Gradišće (Burgerland). Samo, za sve su (opet!) potrebni ljudi, ideje i vizija!

Komentari