"Izvan okvira" Zlatka Mehuna: U Europu - bez žabokrečine!

Objavljeno: 12.09.2014. 19:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: ilustracija

Prije desetak godina jedan je ovdašnji političar s nacionalnim predznakom za Varaždin ustvrdio da se pretvorio u "žabokrečinu" s niskom obrazovnom razinom stanovnika i malograđanskim mentalitetom. Koliko je i on sam svojim javnim djelovanjem tome doprinio, neka sam i prosuđuje. No, njegove su tadašnje ocjene uzburkale duhove koji se nisu smirili još ni danas. Tim više jer je u vrijeme objave "istine o žabokrečini" Varaždin još bio "grad po mjeri čovjeka", poželjan za življenje, mamac za strane investitore, s ubrzanim razvojem školstva, kulture, turizma....

Odmah valja reći: Varaždin nije i nikad neće biti "žabokrečina". Osobno se s takvom konstatacijom nikad nisam mogao složiti. Varaždin je bio i uvijek će biti jedno od najljepših mjesta na svijetu (za sve nas rođene Varaždince!).  U međuvremenu ipak ni ovu sredinu nije mimoišla duboka kriza, a "žabokrečinu" su prodrmale korupcijske, kriminalne i druge afere.... Varaždin je, umjesto stranica o gospodarstvu, kulturi, sportu... punio stranice crne kronike. Umjesto grada uspjeha, postao je – grad slučaj. A u njemu i nadalje žive isti ljudi... Što se dogodilo? Jesmo li doista postali "žabokrečina"? Ako jesmo, kako je isušiti? To sigurno neće učiniti političari koji su je stvorili.

Srećom, ima u Varaždinu i na ovom hrvatskom sjeveru dovoljno duha, ideje i kreativnosti koji se nameću kao formula za izlaz iz letargije (čitaj: žabokrečine). Pokazuje to i vrijedna ekipa okupljena oko Koncertnog ureda Varaždin na projektu "Varaždin – europska prijestolnica kulture 2020". Već i  isticanje kandidature za hrvatskog predstavnika u prestižnom krugu 50-ak europskih gradova kulture veliki je iskorak. Međutim, još više pozornost plijeni suština projekta po kojem će cijela regija ostvariti veliku korist ako Varaždin i neće biti nominiran za europsku prijestolnicu kulture. Uz Varaždin, tu je obuhvaćeno još devet gradova hrvatskog sjevera, a programi i projekti koji će se nuditi neće imati samo kulturno značenje. Štoviše, tradicionalne manifestacije na kojima se sada temelji kulturna ponuda regije (Špancirfest, VBV, festival čipke, renesansni festival u Koprivnici, Porcijunkulovo itd...) trebali bi u projektu "Varaždin – europska prijestolnica kulture 2020" dobiti sasvim novu dimenziju. Varaždinske barokne večeri imaju iznimnu tradiciju i ukorijenjenost, ali bi im, primjrice, projekt EPK trebao donijeti nove sadržaje, te iskorak prema drugim baroknim središtima Europe. Sve to trebalo bi obogatiti i ostvariti ponudu kulturnog turizma, a stranci koji se sada u našem kraju zadržavaju dan – dva imat će priliku da ovdje devize troše i po tjedan dana.

Projekt "Varaždin – europska  prijestolnica kulture 2020" nije usmjeren samo na kulturu u klasičnom smislu. On ima za cilj promicati i kulturu življenja, odijevanja, komuniciranja.... i na taj način u projekt uključiti vrlo širok krug stvaratelja, osobito mladih. Riječ je, dakle, o projektu koji iz korjena mijenja navike i stil života, a ne samo pogled na njegovanje kulturne tradicije i baštine. Nositelji projekta nastoje na tradiciji stvarati nove duhovne i materijalne vrijednosti – budućnost temeljenu na tradiciji.

Natječaj za prijavu kandidature za Europsku prijestolnicu kulture otvoren je do 17. travnja 2015. godine, a odabir hrvatskog predstavnika za Europski grad kulture u 2020. godini trebao bi se dogoditi početkom 2016. godine. Da bi mogli u Europu, treba biti najbolji i najoriginalniji kod kuće. I "isušiti žabokrečinu" (ako je uopće postojala!!!).  Autori projekta "Varaždin – europska prijestolnica kulture 2020" svojom temeljitošću i dalekovidnošću u planiranju i provedbi još jednom pokazuju da je hrvatski sjever već u Europi. Bez "žabokrečine" – dakako!

Komentari