Pisma iz Hrvatistana: Ideja laburizma nije mrtva. Ona nikada nije ni postojala.

Objavljeno: 06.05.2015. 10:00

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 11:38

Foto: Ilustracija

Ne postoji mnogo stvari na ovome svijetu oko kojih bi se mogli složiti dojučerašnji lokalni korifeji hrvatskih Laburista. U jednome su, međutim, prilično unisoni – ideja laburizma u Varaždinskoj županiji je mrtva. Ne preostaje nam stoga drugo nego da pustimo suzu i zapalimo svijeću u spomen blagopočivajućoj pokojnici. Makar je to, ako malo bolje razmislimo, lijepa i iznenađujuća vijest.

Ne zato što bi nas trebala radovati smrt kao takva, ne, riječ je o nečem drugom. U punih pet godina postojanja stranke – koja danas izgleda više kao kadaver u zadnjem stadiju raspadanja nego kao suvisla politička stranka – malo je tko pri zdravoj pameti uspio nazreti da laburisti uopće imaju bilo kakvu ideju.

Ne samo na lokalnoj, već i na nacionalnoj razini. Ako su naznake nečeg takvog u početku čak i postojale, one su se na kraju nužno iscrpljivale tek u uhljebljivanju stranačkih kadrova i bliže rodbine po nadzornim odborima i upravnim vijećima gradskih i županijskih firmi. Od velikih najava i euforije iz 2010. godine, ostalo je dakle jedno veliko ništa, samo ostaci ostataka razbijene i međusobno posvađane vojske. Od velike halabuke ostali su samo Halaburisti.

Nesposobnost u artikulaciji vlastitih stavova i suvislog političkog programa (činjenica da se osnivač i nekadašnji predsjednik stranke na posao vozio vlakom nekome može biti simpatična, dopuštamo, ali nikako ne može predstavljati fundament političkog programa ili esenciju stranačke vizije), nesnalaženje u pozicioniranju na političkoj sceni, petparački populizam i potkapacitiranost vodećih ljudi (čast izuzecima od kojih je većina ionako već odavno dala petama vjetra i otperjala iz partije, shvativši na vrijeme s kime ima posla) pretvorili su Laburiste, matematičkim rječnikom govoreći, u vrlo jednostavnu jednadžbu s tek jednom nepoznanicom – ima li više uopće smisla odupirati se kolektivnom zaboravu ili bi ipak kudikamo oportunije bilo staviti ključ u bravu i svojim pristupanjem zagorčati život i učiniti medvjeđu uslugu nekoj drugoj stranci?

Cijelu kolumnu Pisma iz Hrvatistana pročitajte u etjedniku.

Komentari