Pisma iz Hrvatistana: Nekoliko novosti o kojima u Hrastu nemaju pojma

Objavljeno: 14.04.2015. 11:58

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 11:43

Foto: Ilustracija

Čak i oni koji zbivanja na domaćoj političkoj sceni prate tek površno, turistički nehajno reklo bi se, znaju da baš i nije običaj ovako rano, otprilike pola godine prije izbora, otkrivati karte i istrčavati s predizbornim planovima i programima.

Aduti se u politici u pravilu čuvaju za samu završnicu, zadnjih stotinu metara, za ciljnu ravninu predizbornog maltretiranja građana. Ne čudi stoga što malobrojne iznimke, bilo da je riječ o pojedincima ili strankama, koje odstupaju od tih ustaljenih pravila ponašanja predstavljaju uistinu pravo osvježenje.

Nešto poput ljetnoga pljuska nakon višemjesečne sparine. U tom smislu zaista valja poželjeti toplu dobrodošlicu odluci čelništva Hrasta da se odmah na startu – štoviše, čak i prije nego se začuo pucanj iz startnog pištolja – bez ikakvog blefiranja, bez pokerfejsa, na stol bace najjače karte. Bolje se usrati na početku nego prduckati unedogled, rekao bi pokojni Toma Bebić.

Dok se u SDP-u domišljaju kako se iskobeljati iz surove stvarnosti koja uporno dokazuje da je 'Plan 21' zapravo 'Kvaka 22', dok u HDZ-u svoj plan izlaska iz krize, napisan uz nesebičnu pomoć bavarskog IFO instituta, kriju kao zmija noge, u Hrastu nemaju sličnih problema.

Prije par dana javnosti je predstavljen njihov novi beskompromisni gospodarski plan. Ono što svakako ohrabruje jest činjenica kako ovdje nije riječ ni o kakvom somnambulnom popisu želja, već o realnim i vrlo akribično napisanim mjerama gospodarskog oporavka.

Cijelu kolumnu Pisma iz Hrvatistana Branka Detelja pročitajte u novom broju etjednika.

Komentari