Pisma iz Hrvatistana: Slučaj građanina S.P.-a

Objavljeno: 17.02.2015. 11:38

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 12:38

Foto: Ilustracija/Zoran Stanko

Poznat vam je, vjerujem, slučaj Jozefa K., uglednog bankarskog službenika iz Kafkina Procesa, kojega su baš na njegov trideseti rođendan posjetili neki čudni ljudi i obavijestili ga da je uhićen.

Gotovo identična situacija – dobro, kraj je ipak nešto drugačiji – zadesila je ne tako davno i Stjepana Pavlekovića iz Lepoglave, kojemu su baš na njegov rođendan na vrata pokucali policajci i rekli mu da se obavezno javi u postaju na informativni razgovor. 'Bila mi je puna kuća gostiju', pričao je kasnije novinarima, 'bio sam u potpunom šoku.'

Bez svijesti o bilo kakvoj krivnji, Pavleković je nakon par dana otišao do policijske postaje, gdje su revni inspektori pred njega stavili slike Popaja i Snjeguljice na kojima se vide listovi konoplje.

Te iste slike Pavleković je, naime, jednom zgodom podijelio na svom fejsbuk profilu, zbog čega mu je sutkinja Prekršajnoga suda u Ivancu odrezala tisuću kuna kazne. Promovirao je, ispostavilo se kasnije, opojne droge, a to je, je li, ozbiljno kazneno djelo.

I sve je to lege artis, po slovu zakona, štono se kaže, nema nikakvih problema, da bi čovjek riječ rekao. U priopćenju Suda spominje se tako i Ustav, obrazlaže se 'članak 54. stavak 3. u svezi stavka 1. točka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga', najzad, i sama sutkinja tumačila je presudu u medijima.

Pa ipak, ne može čovjek a da se ne zapita kako je moguće da netko bude kažnjen, neka bude i simbolična kazna, zbog jebene slike na privatnom profilu, dočim ubojice i lopovi mirno srču kavicu na gradskome korzu...

Cijelu kolumnu Pisma iz Hrvatistana našeg kolumnista Branka Detelja pročitajte u novom broju etjednika.

Komentari