Pisma iz Hrvatistana: Tajming

Objavljeno: 25.11.2014. 11:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

'Budući da on nije zabrinut, nismo zabrinuti ni mi, ali ono što zabrinjava, ono što brine HDZ je tajming u koje vrijeme je doneseno to rješenje o provođenju istrage'.

Tako je proširenje istrage na Božidara Kalmetu - nekadašnjeg ministra prometa i infrastrukture, kojeg se tereti da je u aferi Remorker, zajedno sa suradnicima, iz HAC-a izvukao najmanje tridesetak milijuna kuna - prokomentirao tajnik stranke i jedan od najpoznatijih, uz Đapića i Skoku, izdanaka popularne resavske škole prepisivača, plagijatora i kompilatora Milijan Brkić.

Da, vrag je tajming. 'Veoma je indikativan tajming uhićenja', upozoravali su tako svojedobno i adoranti, komentatori i apologeti bivšeg premijera Ive Sanadera, nakon što je ovaj bio uhićen u Austriji, a zatim prepraćen u zatvor u Remetincu.

'Neobičan je i nezgodan tajming uhićenja', prokomentirala je hapšenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Kolinda Grabar Kitarović, s čijim mišljenjem se složio i odvjetnik Zvonimir Hodak: 'Tajming uhićenja Bandića u najmanju je ruku čudan. Zašto se istraga spremala tako dugo? Zašto baš sada?'

Korak dalje otišao je Bandićev advokat Krešimir Krsnik: 'Tajming nikako nije slučajan. Ovime se želi skrenuti pažnja javnosti sa suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Njemačkoj.' Zajeban je taj tajming, vidite.

Najzad, nije li i Perkovićevo izručenje Njemačkoj bilo pitanje tajminga? 'Nije slučajan tajming', govorili su Perkovićevi prijatelji i fiškali. Forsiranjem izručenja Karamarko želi osigurati pobjedu na izborima, upozoravali su adoranti i apologeti staroga udbaša.

Baš je nezgodan tajming, pomislio je valjda i Leo Messi kada je Mario Goetze onomad, u 113 minuti finala, zakucao loptu iza Romera i donio Njemačkoj naslov prvaka svijeta, ostavivši tako Argentinu na korak do ispunjenja sna. Da, vrag je tajming.

U nas dakle uopće nije problem što se gore prvospomenutog sumnjiči da je odigrao veoma zapaženu ulogu u najbestidnijoj pljački u novijoj povijesti, od koje svakom pristojnom i poštenom građaninu, svakome tko ima i traga čovjeka u sebi pada mrak na oči. Nije problem što su se tuneli farbali pet puta, što su obične četke za šekret koštale ko svetog Petra kajgana, nije problem što smo kilometar autoceste platili deset puta više od realne cijene i što je razlika u novcu, bit će, otišla u džepove njegovih pajdaša. Problem je tajming.

Isto tako, manje je važno što je drugospomenuti osuđen na deset godina robije zbog zlouporabe položaja i ovlasti, mita i korupcije i izdaje nacionalnih interesa. Veći je problem bio u tajmingu. Nije ovdje problem što se trećespomenutog tereti za desetke kaznenih djela, od nezakonitosti u poslovanju, trgovanja utjecajem, namještanja poslova kamaradima, neplaćanja poreza do višemilijunskog oštećenja gradskog i državnoga proračuna. Kudikamo veći problem predstavlja ono – 'zašto baš sada?'.

Ne marimo mi, kao što vidite, mnogo za to što se gore četvrtospomenutog sumnjiči i dovodi u vezu s ubojstvima hrvatskih emigranata i političkih neistomišljenika, i što je kao takav dogurao da mjesta savjetnika ministra. Više od svega toga muči nas 'zanimljivost tajminga'.

Vrag je tajming. Uopće, malo je u životu važnijih stvari od toga. Kako bih vam rekao, jeste li, uzmimo, zadnjh dana spavali sa ženom? Mislim, onako, baš za pravo. Niste, kažete. E, manji je problem što je ona možda bila neraspoložena i što ste vi dosadni i predvidljivi među plahtama. Kudikamo veći problem je taj što nemate osjećaj za tajming.

Komentari