Priče s kavice Ines Hrain: "Nebum mu ja gaće prala!"

Piše: Ines Hrain

Objavljeno: 21.06.2015. 20:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Mnoge žene vole same sebe stavljati u položaj žrtve. Pa se tako pretvaraju u Pepeljuge čim uhvate kakvog muškarca. One mlade i neiskusne, takve su stavove pokupile od svojih majčica i odgajane su u dobrom duhu fletne sluškinje.

Čim muškarac sjedne za stol, takva odmah skoči da mu pridoda tanjur. Kad prolije malo kave po kuhinji, ona juri po krpu da u trenu vrati pod u savršeno stanje. Ide li dragi na kakav sastanak, tri speglane košulje čekaju ga spremne na vješalicama. To što je mladić u početku pokušavao obznaniti da ima dvije ruke i dvije noge, to je upornim treningom palo u zaborav. A i nije lud da sve radi sam, kad ima osobnu kuharicu, čistačicu i sobaricu da se brine za njega. S godinama se pretvorio u lijenog truta, drugo se nije moglo ni očekivati. A ženica, sve nezadovoljnija, žali se prijateljicama kako je cijela kuća na njoj i kako ovaj baš ništa ne pripomaže.

Mladim bi se curama još moglo i oprostiti, jednostavno nisu znale drugačije, ili se nisu usuđivale. Ali starije, iskusne koke, razvedenice i udovice, ponovno zapadaju u istu grešku. Nađu li frajera u poznijoj dobi, oblijeću oko njega kao da im je omiljeni unuk, ili barem kućni ljubimac. Hijerarhija iz prvog braka ponavlja se još jednom. Ona trči, skače, služi, a on jadan, sjedi i čeka da bude podvoren. Ona ponovno sve nesretnija, on zbunjen i ne shvaća u čemu je pogriješio. I na kraju neizbježni zaključak – brak je mrak, ma gdje bili i s kim god da ste ga sklopili.

Da bi izbjegle metlu i krpu, žene se sve više odlučuju za život bez muškaraca. Stanuju same, kuhaju i peru samo za sebe, same provode nedjelje i Božiće, televiziju gledaju s mačkama i pudlicama, a društvance za kavu u gradu sve im je teže naći. No, muškarca u kući kategorički ne žele! Brane se popularnom rečenicom – nebum mu ja gaće prala! Jer, naravno, bilo kakvu muško žensku vezu, povezuju sa crnčenjem i služenjem. I pranjem gaća.

No može se i drugačije. Novog muškarca treba odgojiti otpočetka, prikazati mu se kraljevnom na zrnu graška, a ne Pepeljugom. Ako zapjeva „dodaj mi sol“, naravno da ćemo mu dodati. Ali uskoro trebamo zapjevati i svoju pjesmu. Nareži mi molim te kruha. Složi, molim te, suđe u perilicu, a ja ću pomesti pod. Stavi prati bijeli veš dok ja objesim šareni. A onda možemo u miru zajedno posjediti uz kavu. Ili prileći uz dobar film. Čak i bez filma.

Jer fletne domaćice obično ne drže previše do seksa i sličnih gluposti. Dok one neuredne, koje misle samo na svoju garderobu i frizuru, koje niti ne trepnu ako ugledaju zrnce prašine na televizoru, te su već poželjnije i na višoj cijeni kod muževa ili ljubavnika. Takve traže muškarca za ljubav, seks i druženje, a ne da bi imale kome prati gaće. Uostalom, imaju i one svoje vlastite gaćice, pa kud svoje, tud i njegove. Nebitno je tko će upaliti vešmašinu. I riješiti taj silni problem oko pranja gaća.

Uostalom, tu je i treća opcija. Druženje, zabava, povremeni seks, a gaće, čarape i suđe, nek pere svaki sebi, kao što je prao i do sada.

Komentari