Priče s kavice Ines Hrain: Zelena glava ljubomore

Piše: Ines Hrain

Objavljeno: 22.02.2015. 15:55

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 12:37

Foto: Ilustracija

Tisuću puta imali smo priliku ugledati lica izobličena ljubomorom, lica zelena, stisnutih očiju i usana, lica koja pokazuju zli alter ego svakoga od nas. Jer svi nosimo u duši široku paletu osjećaja, od onih najplemenitijih, do onih drugih, najgore vrste.

Uzalud se neki trude zatomiti svoju hydeovsku stranu, mračna polovica naše svijesti isplivat će kad to najmanje očekujemo. Kao što duga ne bi mogla postojati bez spleta različitih boja, tako ni naša ličnost ne može biti kompletirana bez ispreplitanja crnog i bijelog.

Najpoznatiji oblik ljubomore je onaj koji se javlja u ljubavi. Ima li koristi od ljubomore? Jesmo li zbog ljubomore privlačniji partneru? Možda samo u početku, ako je ta ljubomora servirana u malim slatkim dozama. Sve preko toga postaje krajnje odbojno.

Tipični ljubomorni muževi ne dopuštaju ženi da pozdravi poznanika na cesti bez da joj nakon toga satima ne vade mast. A tipične ljubomorne žene iskopale bi oči svakoj muževoj kolegici s posla ili prodavačici iz dućana koja se zna ljubazno nasmiješiti. Posesivni partner proziran je poput stakla svakome. Vidljivo je da se boji da u sebi nema nikakvih kvaliteta i da očekuje da ljubav njegovog života u svima drugima pronađe nešto interesantnije od njega.

Ono što je nekad bilo slatko tada postaje odbojno i bolesno. Partner ljubomorne osobe počinje se ponašati kao lovina u vječnom strahu i bijegu od lovca, dok ljubav polako gasne.

No što učiniti kad zelena glava ljubomore i u našem srcu uzdigne svoje ružno lice?

Cijelu kolumnu "Priče s kavice Ines Hrain" pročitajte u etjedniku.

Komentari