Volim Varaždin: Bijeg iz mraka prije 120 godina

Objavljeno: 08.01.2015. 16:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Ima mnogo razloga da Varaždinci u 2015.godini obilježe jubileje koji su znatno utjecali na život grada, u prvom redu 120-obljetnicu uvođenja električne struje čije je svjetlo otjeralo mrak iz Varaždina, omogućilo otvaranje industrijskih pogona,  zatim 90-godišnjicu osnivanja Gradskog muzeja i 70 godina od pokretanja rada Radio Varaždina i "Varaždinskih vijesti".

Sve do 1838.godine nije bilo nikakve  rasvjete na ulicama, građani su noću nosili lampaše u kojima je bila svijeća. Tada su na prometnije ulice postavljeni stupovi i na njih svjetiljke u kojima je gorjelo ulje ali već u 9 sati uveče nestalo bi ulja pa su građani prigovarala a od vlasti dobili odgovor : "Do devete vure svetli kak tak, a potlam devete vure neje svetlo ni potrebno, kajti onda mora vsaki človek biti već doma."
Uljne svjetiljke 1866.godine zamjenjene su plinskim.

Na poticaj "Varaždinske industrijske zadruge"  osnovano je "Prvo Hrvatsko varaždinsko dioničarsko družštvo za električnu razsvietu" koje je na kraju Duge ulice (Zagrebačke) odlučilo sagraditi električnu centralu. Radove je izvodila tvrtka "Ganz i drug" iz Budimpešte koja je elektrifikaciju provodila i u Beču, Rimu, Hamburgu, Barceloni. Svi poslovi bili su dovršeni do kraja godine, žarulje su postavljene na glavnim prometnicama i 17.prosinca 1895.godine zasjale su varaždinske ulice "…nikad viđenim bajnim električnim svjetlom" kako je oduševljeno zapisano u "Varaždinskom viestniku".

Tijekom duge povijesti, od prvog zapisa iz 1181.godine, u Varaždinu
je skupljeno bogatstvo umjetnina, vrijednh predmeta, povijesnih dokumenata koje su  profesori varaždinske gimnazije 1923.godine prikupili i u osam gimnazijskih učionica priredili kulturno-historijsku izložbu koju je razgledalo 2.200 posjetitelja. Muzealno društvo tada je donijelo odluku da utemelji Gradski muzej a prostor za eksponate dobili su u Starome gradu.Muzej je otvoren 16.studenoga 1925.godine.

Prve novine u Varaždinu "Der Lucifer" na njemačkom jeziku tiskane su davne 1848.godine, bile su kratkog vijeka kao i "Podravski jež" iz 1862.g. koji je bio prvi hrvatski humorističko-satirični list, od 1867.do 1877. izlazio je stalni tjednik "Pučki prijatelj". Do danas u gradu se pojavilo više od sedamdesetak novina, a rekorderi po trajanju su "Varaždinske vijesti" utemeljene 1945. a iste godine počeo je emitiranjem Radio Varaždin. Sedamdesetgodišnji jubilej "Varaždinca" i Radija ujedno je i jubilej svih naših medija i medijskih djelatnika.

Komentari