"Volim Varaždin" Borisa Ratkovića: Božica pravde zavezanih - ušiju

Objavljeno: 22.06.2015. 10:19

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 11:32

Kipovi rimske Božice pravde, simbola pravednosti i sudstva, često su pred sudskim zgradama kao podsjetnik sucima, tužiteljima i optuženima da poštuju istinu.

Boginja je prikazana zavezanih očiju, u desnoj joj je ruci mač, u lijevoj vaga. Smatra se da su joj oči zavezane kako ne bi vidjela kome sudi nego presude donosila na temelju onoga što čuje. S druge pak strane tvrdi se kako mač pokazuje vrhovnu istinu da je pravo uvijek na strani jačega.

No, kako bilo da bilo, Božica pravde u slučaju suđenja bivšem varaždinskom gradonačelniku i četvero njegovih suokrivljenika, pocesu koji se vodi na zagrebačkom Županijskom sudu, umjesto očiju trebala bi imati zavezane uši kako ne bi morala slušati čitanje iz spisa koji ima 36.000 stranica. Istina, nakon što je za 500 stranica spisa utrošeno tri mjeseca čitanja, odlučeno je da se čitaju nazivi dokumenata pa tako troje sudaca, dvoje zamjenika ravnateljice USKOK-a, okrivljenici i njihovi branitelji neće provesti u sudnici četiri godine pa, kao ni Božica pravde, slušati svaku riječ iz ogromne dokumentacije.

Ponešto slična dugotrajna suđenja u 19. i 20.stoljeću bila su česta jer su zakonski propisi određivali sucima da se moraju strogo pridržavati čvrstih dokaza pa su mnogi procesi trajali godinama, uz pozivanje brojnih svjedoka. U svemu tome važnu ulogu imali su odvjetnici bez kojih se nije išlo na sud, davali su poticaje za svjedočenja, podizanje tužbi, o čemu govore stari stihovi : "Bio kvar kako sitan,/ Uvredica kako mala,/Odvjetnik je već upitan,/ Bi l se pravda dobit dala…"

Uostalom, u ovim krajevima nastala je uzrečica "Sve vas bum tužil."

Od 1209.godine, kada je Varaždin od kralja Andrije II. dobio povlastice slobodnog i kraljevskog grada, Varaždinci su svake godine, u prvu nedjelju poslije blagdana sv.Martina u studenome, birali svojeg varoškog suca (rihtara) koji je upravljao gradom i sudio, imao vlast nad životom i smrću građana. Mandat im je trajao godinu dana, birani su najčešće iz redova obrtnika, a ako bi se pokazali dobrima, građani su im ukazivali povjerenje po desetak puta. Funkcija suca i načelnika grada razdvojena je tek u 19.stoljeću.

Prigodom uređenja upravnih i sudbenih oblasti u Hrvatskoj i Slavoniji 1854.godine Varaždinska županija proširena je na Križevačku i povećala se na 259.594 stanovnika. Za cijelo područje utemeljen je u Varaždinu županijski sud s osam sudaca pa je naš grad uz Zagreb postao glavno sudsko središte.

Komentari