"Volim Varaždin" Borisa Ratkovića: Podzemni kolodvor - oskvrnuće grobova!

Objavljeno: 07.09.2015. 08:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:05

Izvor: ilustracija

Najava novog vlasnika Autobusnog kolodvora da će sagraditi suvremeni PODZEMNI kolodvor na dosadašnjoj lokaciji u centru Varaždina, "najmoderniji u ovom dijelu Europe", trebala bi uznemiriti javnost, poznavatelje varaždinske prošlosti, a pogotovo župljane i svećenike Župe sv.Vida, koji su nekada bili vlasnici tog prostora.

Da podsjetimo : sve do pred kraj 18.stoljeća unutar gradskih bedema, na skučenom gradskom prostoru bila su dva groblja, uz Župnu i Franjevačku crkvu, a izvan zidina, u predgrađu, veliko Vidovsko groblje te zidane grobnice uz Florijansku crkvu. Godine 1768. naredbom kraljice Marije Terezije u državi su zatvorena sva groblja unutar varoških zidina, pa i u Varaždinu.

Prof. Mirko Androić, direktor varaždinskog Historijskog arhiva u znanstvenoj studiji "Prilozi poznavanju društvenih i gospodarskih prilika grada Varaždina u 18.stoljeću" bilježi : "…Kraljičinu je naredbu prenijelo Kraljevsko vijeće Varaždinu 3.XII.1768. a 10.XII. odmah nakon sjednice Magistrata, varoški senator i kapetan Jakob Fricz, te apotekar Ignacije Illing, na samome mjestu, župniku i fratrima zabranjuju daljnji ukop umrlih na ta dva gradska groblja. Ustanovili su mogućnost proširenja Vidovskog groblja, korištenje velikih zidanih grobnica uz Florijansku crkvu…" Uslijedili su radovi na proširenju Vidovskog groblja na slobodnom zemljištu između crkve sv.Vida i Kapucinskog samostana na kojem je pored župljana župe sv.Vida sahranjivan i dio umrlih župljana crkve sv.Nikole.

U knjizi Ante Gabrinovića, koju je izdao HAZU 2002.godine, "Stanovništvo Varaždina tijekom minulih stoljeća", postoji podatak da je na groblju od 1739. do konca 1857.godine ukopano 9521 umrli sv.Vida dok je umrlih pri Župnoj crkvi bilo 17.544 župljana. 

Nakon što je 1838.godine kupljeno zemljište za današnje gradsko groblje, godinu dana kasnije zatvoreno je prenatrpano Vidovsko groblje, zatim je prekriveno zemljom i zasađeni su dudovi.

Kada se gradio današnji Autobusni kolodvor i zgrade oko njega, nisu kopani podrumi ispod njih kako ne bi uznemiravali davno umrle Varaždince. Varaždinski konzervatori, prema dosadašnjim postupcima, vjerojatno će dozvoliti gradnju podzemnog autobusnog kolodvora.

Varaždincima jedino preostaju pitanja : tko će iz prekopanih grobova skupljati kosti predaka i hoće li ih se dostojno sahraniti u zajedničku kosturnicu i - zar prekapanje grobova nije svetogrđe, nemoralni čin?!

Komentari