"Volim Varaždin" Borisa Ratkovića: Varaždinsko novinarstvo u "mišoj rupi"

Objavljeno: 06.10.2015. 08:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:05

Nakon regionalnog televizijskog centra HRT, koji se lani iz Varaždina odselio i počeo djelovati u Čakovcu, od 2016.godine i radijski centar HRT za sjeverozapadnu Hrvatsku počinje emitiranjem kod naših sjevernih susjeda. To je dogovoreno i potpisano prošlog tjedna. Iako je u našem gradu sagrađena zgrada HRT Zagreba, Varaždin je opet zaobiđen što ne treba čuditi jer je varaždinsko novinarstvo uz blagoslov lokalnih političara, potpuno izgubljeno, u "mišjoj rupi".

Mnogi će biti protiv ovakve grube ocjene ali činjenice su neoborive : u Varaždinu nema nijednog dopisništva zagrebačkih medija - novina, televizije, radija. A prije tridesetak godina "Večernji list" imao je u varaždinskom dopisništvu četiri profesionalna novinara-dopisnika, Radio-televizija Zagreb trojicu, "Vjesnik" dvoje, "Sportske novosti" jednoga! Nestanak dopisnika u Varaždinu uočljiv je svakodnevno : u državnim sredstvima informiranja rijetki su tekstovi o ovom gradu i kraju a ono što se pojavljuje šturo je, nedostatno u odnosu na ostale krajeve i na negdašnju zastupljenost.

Ali, nije samo problem u dopisništvima već i u padu broja profesionalnih novinara i smanjenju redakcija u gradu. Nestali su tvornički listovi – "Varteksova kronika", koja je zapošljavala nekoliko profesionalaca, "Visov vjesnik", "Vjesnik LTA" i dr. a u postojećim redakcijama - "Varaždinskim vijestima" i Radio-postaji Varaždin -manje je stalno zaposlenih nego nekada.

Gdje mladi novinari danas imaju šansu dobiti stalni radni odnos? Na elektroničkim portalima, pored nekolicine profesionalaca, tekstove uglavnom pišu honorarci za šaku sitniša. Nema u redakcijama starih novinara koji bi mlade učili tom zanatu specifičnih zahtjeva, stalnom provjeravanju činjenica i odnosu poštovanja prema čitateljima.

Koliko se varaždinsko novinarstvo povuklo u anonimnost potvrđuje i ovogodišnje obilježavanje 70. obljetnice kontinuiranog djelovanja "Varaždinskih vijesti" i Radio-postaje Varaždin. Malo je lokalnih medija u Hrvatskoj s tako dugom tradicijom pa ipak, veliki jubilej u Varaždinu je prošao nezamijećen. Umjesto da se prirede zajedničke svečanosti okupljanjem nekadašnjih i današnjih novinskih djelatnika, izložbe o sedam desetljeća uspješnog rada, pripremila i tiskala monografija, upoznala hrvatska javnost jubilejom, od svega – nismo doživjeli ništa, kao da nikome u gradu nije stalo do novina i radija.

U drugim sredinama takva obljetnica bila bi blagdan novinarstva.

Komentari