Volim Varaždin: Stare vrtove zamijenili "čudesni"

Objavljeno: 17.05.2015. 11:21

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 11:34

Foto: Ilustracija

Na negdašnjim varaždinskim vrtovima danas su naselja višekatnica -Banfica, Trakošćanska, Zagrebačka, Zrinskih i Frankopana, Braće Radića (moja Milička) i druga...

Ostali su tek rijetki otoci vrtova, okućnica, zelenila uz obiteljske kuće koje, na sreću, još nisu došle na udar gradnje novih stambenih kvartova. Iz davnog djetinjstva u Miličkoj na broju 12. prisjećam se građansko obrtničke kuće, niske duge prizemnice s tri dvorišta, u prvom se ulazilo u stanove i radionicu, tu je bio natkriti zdenac s pumpom, u drugom drveni zahodi i gnojišnica, u ograđenom trećem prostoru dva svinjca i peradarnik za kokoši i purane.

Iza tih dvorišta bio  veliki vrt, a zatim zavrtje koje se protezalo sve do parka Graberja. I kasnije, preseljenjem u Zagrebačku ulicu, živjeli smo na dva dvorišta i tu je bio vrt, zavrtje koje se spajalo sa zavrtjima Biškupečke ulice.

Osamdesetih godina nakon što su sagrađena naselja i Varaždinci se u njih uselili, nastala je želja za bijegom iz betonizirano-asfaltiranog grada i počela  je kupovina zemljišta, vikendica, starih kuća po Varaždinbregu i okolnim bregima i selima.

Pored uzgoja trsova, voćaka, cvjetnjaka nisu se zaboravili vrtovi, ali se pri tome zaboravilo da oni traže svakodnevnu brigu, okapanje, zalijevanje, pljevljenje a do goričnih "okućnica" je daleko...

Cijeli članak pročitajte u eTjedniku.

Komentari