Volim Varaždin: Šutke i žmireći prate propast

Objavljeno: 09.10.2014. 11:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Kao što varaždinsku kulturnu javnost i gradsku vlast ne zabrinjava priprema gradnje modernog hotela u zaštićenoj povijesnoj jezgri, tako jednako šutke i, poput nojeva s glavama u pijesku, žmireći prate propadanje povijesnih zgrada.

Tri su najuočljivija primjera: rodna kuća Vatroslava Jagića, Sinagoga i palača Keglević.

Spašavanje Jagićeve kuće, koja se nalazi u registru zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, počelo je prije desetak godina, ali sve je ostalo na obećanjima pa je danas zgrada u takvom derutnom stanju da su mogućnosti njene obnove pod upitnikom. Pored toga što je to rodna kuća najpoznatijeg svjetskog znanstvenika slavistike Vatroslava Jagića (1838-1923), zgrada je klasični primjer građansko-obrtničkog zdanja sagrađenog prije 200 godina. U njoj je "šoštarsku" radnju imao djed, a poslije "čizmarsku" Jagićev otac.

Za obnovu varaždinske Sinagoge postoje dobre namjere i planovi, ali i nesposobnost da se sa strane osiguraju potrebna novčana sredstva koja grad nema. Prva židovska bogomolja sagrađena je 1812. godine u Dravskoj (Kukuljevićevoj) ulici dok je monumentalna historicistička građevina u današnjoj Cesarčevoj ulici dovršena i posvećena 1861. godine. Bila je to lijepa zgrada s dva tornja i lukovičastim kupolama, ograđena ukrašenom metalnom ogradom. Godine 1941. je devastirana, a poslije Drugog svjetskog rata u njoj je bila kinodvorana.

Treća povijesna zgrada koja vapi za uređenjem i zaštitom je palača Keglević u Nazorovoj ulici, jedno od najkvalitetnijih baroknih zdanja u Varaždinu. Sagrađena je u 17. stoljeću, pripadala je grofovskoj obitelji Keglević, kasnije Čazmanskom kaptolu. U zgradi je od 1859. godine djelovao prvi varaždinski "Cesarsko-kraljevski telegrafski ured".

Stiže jesensko ljeto

Čini se da su nebeske odgovorne osobe za tople sunčane dane saznale o najavljenom početku grijanja u Varaždinu, pročitale savjete iz Policijske uprave o načinima sprečavanja nesretnih slučajeva zbog neispravnih peći i opasnosti od požara pa su obećale dolazak jesenskog ljeta s temperaturama do 25 stupnjeva Celzijeva. Super!

Ako se ostvare prognoze meteorologa, koji ljetos nisu mogli pogoditi čak ni to da će Dinamo u svim tekmama pobijediti Lokomotivu, onda ćemo u sljedećih desetak dana uživati u najdužoj ovogodišnjoj toplini sunca. To je dobra vijest koja će, ostvari li se, donijeti uštede u kućnim budžetima. Samo da opet ne fulaju u prognozi...

Komentari