Volim Varaždin: Tko je ponudio više – dobio je sjedište HRT centra

Objavljeno: 30.10.2014. 15:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Činjenice da je Varaždin davno prije Čakovca imao televizijsko dopisništvo RTV Zagreba, prvog profesionalnog tv snimatelja, ekipu koja je "pokrivala" cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku, da je pokraj Varteksa sagrađena TV zgrada koja zjapi prazna, da ovdje ima najveći broj radio i tv pretplatnika, nisu bili dovoljni argumenti da postane sjedište centra Hrvatske radio televizije.

Izabran je Čakovec gdje će osmi televizijski regionalni centar Hrvatske radio televizije pod nazivom "Čakovec-Varaždin" početi s radom 1. siječnja 2015. godine.

Takav odabir objasnio je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman kazavši da su "... vođeni razgovori i s predstavnicima grada Varaždina i Varaždinske županije no ono što su oni ponudili nije se dalo usporediti s ponudom Međimurske županije...".

Dakle, tko je ponudio više – dobio je sjedište HRT centra!

Za gledatelje televizije to ne donosi nikakve promjene na ekranima, ionako se u Varaždinskoj županiji najviše gleda program Varaždinske televizije, u Međimurju čakovečke "SRCE TV". Osobno regionalne vijesti na HRT-u uopće ne pratim, ali da Varaždin sa svojom medijskom tradicijom prestaje biti televizijski centar ovog dijela Hrvatske, zaista iznenađuje. Za razliku od međimurskih političara, koji zaboravljaju iz koje su stranke kada je u pitanju interes njihove županije, s naše strane Drave ponašaju se kao rogovi u vreći.

Gubitak televizijskog središta udar je i na zapošljavanje mladih školovanih varaždinskih novinara jer u novom TV centru u Čakovcu bit će zaposleno 50 do 70 ljudi, svi će tamo doprinositi medijskom razvoju, ali po svemu sudeći među njima bit će malo Varaždinaca.

Možemo žaliti što među osam HRT-ovih sjedišta u Hrvatskoj nije Varaždin, no odgovornost je na ovdašnjim gradskim i županijskim vlastima, oni bi od Međimuraca morali naučiti kako se radi za građane.

Primjerice, od njih bi mogli učiti o zbrinjavanju otpada.

Čakovec je postao grad uzor cijeloj Hrvatskoj zbog načina prikupljanja i odvoženja otpada iz kućanstava. Godinama čakovečka domaćinstva razvrstavaju otpad na kućnom pragu: biorazgradivi se stavlja u posebne kante, papir, metal, staklo, plastika, tekstil ostavljaju se u zasebnim namjenskim vrećicima s oznakom, krupni otpad se posebno odvaja, prikuplja i odvozi.

Gradske vlasti i čakovečka komunalna tvrtka ČAKOM s geslom "Kam se koje smeće meće" učinile su grad uzorno urednim, bez smrada!

Komentari