Volim Varaždin: Trajna veza Biskupije i osoba s invaliditetom

Objavljeno: 29.12.2014. 15:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Na blagdan sv.Stjepana priređen je susret biskupa mons. Josipa Mrzljaka  s varaždinskim invalidima čime je potvrđena međusobna  trajna povezanost, tradicija stvorena prije 18 godina kada je prvi varaždinski biskup Marko Culej (1938 - 2006) na Štefanje održao misu za Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina.

Nakon mise u katedrali za više od 250 invalida i ovogodišnje druženje članova Društva uz prisustvo mons. Mrzljaka nastavljeno je u hotelu "Turist". Ivica Vujec, predsjednik Društva, nije propustio spomenuti zahvalnost za pažnju i brigu varaždinske biskupije i biskupa prema invalidima, na trajnu vezu kakva ne postoji ni u jednom drugom biskupskom gradu.

Varaždinsko Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize te ostalih tjelesnih invalida utemeljeno je 1981.godine, imalo je 124 člana a danas okuplja više od 800  invalidnih osoba od kojih su mnogi u kolicima ili teško pokretni. Problemi kojima se susreću manje-više su neprimjetni ostalim ljudima, a najteže je onima koji ovise o stalnoj tuđoj pomoći pri higijenskim potrebama, odijevanju, kretanju, odlasku k liječnicima, na javna mjesta.

Druženje u krugu svojega Društva mnogim invalidima je jedina mogućnost susreta s drugim osobama, bavljenje hobijima, tu mogu djelovati u novinarsko-literarnoj grupi "Korak života" koja izdaje istoimeni časopis, u likovnoj radionici "Hobica-Jurica Varga" , sudjelovati u sportskim aktivnostima – od šaha, stolnog tenisa, viseće kuglane, boćanja pa do različitih oblika rekreacije. Za članove  organiziraju se izleti, suradnja i posjeti drugim društvima u Hrvatskoj, pomoć invalidnoj djeci. Sve je usmjereno kako bi se olakšao svakodnevni život invalidima od kojih velika većina nema niti je imala stalno zaposlenje. Kolikogod je zdravim ljudima  teško naći posao, invalidima je deset puta teže. Štefanjsko druženje bilo je kao i uvijek lijepo, prigoda da se zabave uz nastup stalnog prijatelja Društva pjevača Ivice Pepelka i izvrsnog glazbenika Ljubomira Benjaka, društvenog potpredsjednika.   

Sa božićno – novogodišnje čestitke biskupa mons.Mrzljaka upućene invalidima bilježimo riječi : "Božić je blagdan Božjeg govora čovjeku. Bog govori svakome od nas pojedinačno ali i svima nama zajedno. Slušajmo taj govor umom i srcem."

Komentari