Volim Varaždin: Tužno sjećanje na varaždinski nogomet

Objavljeno: 10.07.2014. 17:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Svjetsko prvenstvo ponovno je potvrdilo staru frazu da je "nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu" koja donosi masovne suze radosnice ili zajednički očaj.

Da nisam gledao od prve minute utakmicu Njemačka – Brazil ne bih vjerovao da je moguć rezultat 7:1, baš kao što prije pet-šest godina nitko u Varaždinu ni u nastresnijem snu nije mogao sanjati da će NK Varteks, jedan od predvodnika hrvatskog nogometa, okončati na igralištima pokraj polja kukuruza, u anonimnoj županijskoj "ž" ligi.

Mnogi smatraju da je pad varaždinskog nogometa počeo smrću legendarnog Anđelka Herjavca – Đelca (1958-2001) pod čijim je vodstvom NK Varteks doživio najveći uspjeh u sezoni 1998/99. kada je momčad ušla među najboljih osam klubova u europskom Kupu pobjednika kupova, a za polufinale joj se ispriječila španjolska Mallorca (0:0, 1:3). Takav europski uspjeh nije zabilježio nijedan hrvatski nogometni klub!

Đelac je za sobom ostavio odlično organizirani klub koji je nastavio s uspjesima u prvenstvima, kupu Hrvatske, igrao u kupu UEFE, Intertoto kupu, a 2011.godine i u Europskoj ligi.

Nažalost, rukovodeći ljudi su se mijenjali, dolazili sve nesposobniji, a novaca je ponestalo. Zbog neispunjenih obaveza 2012. godine NK Varaždin (Varteks) izbačen je iz Prve lige u najniži rang što se nije dogodilo nijednom klubu u Hrvatskoj. I sada, tu smo gdje smo, bez perspektive, a veliko gledalište stadiona s 9000 mjesta mogu popuniti jedino tužne uspomene na nezaboravni sjaj vž nogometa.

Plac bez vrganja

Na Varaždinskom placu već dvije godine na klupama nema gljiva ubranih u šumama, ne mogu se kupiti vrganji, lisičke, sunčanice, smrčci, puze i drugo "šumsko meso". Po vrganje su berači odlazili i u Gorski kotar jer je im je prodajna cijena bila do 100 kuna za kilogram.

Sada se u potragu za gljivama po šumama ne smije bez dnevne karte kupljene za 50 kuna u Šumariji, ali za taj novac dozvoljeno je ubrati do dva kilograma gljiva, 1 kg = 25 kuna! Ako ne nađete nijednu gljivu, nema veze, lovu toga dana darujete Hrvatskim šumama.

Komercijalni berači, koji smiju prodavati na tržnicama, mogu ubrati do 10 kg dnevno uz plaćenu dozvolu Šumariji kojoj moraju dostaviti i rješenje od Ministarstva zaštite okoliša.

Kako doći do vrganja i drugih gljiva? Dok ne stupi na snagu naplaćivanje ulaska u šumu, igrajmo se skrivača s lugarima. Tko se ne sakrije - plaća  kaznu do 7000 kuna. Joj!

Komentari