Volim Varaždin: Varaždinsko "Baš-nas-briga" za otpad

Objavljeno: 04.09.2014. 11:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Sigurno ste čuli i čitali kako je gradonačelnik Splita (SDP-ovac) zabranio dovoz smeća iz Makarske na splitsko odlagalište Karepovac, ali ne znate da su Makarani na to pokazali jezik i kazali: "Nećete vi, ima tko hoće, opet ćemo slati naš otpad u najpoznatiji hrvatski grad sa smećem, Varaždin".

Kada su za dolazak makarskog otpada čuli varaždinski gradonačelnik (HNS) i župan (HNS) dali su novinaru očekivanu "baš-nas-briga" izjavu: "Ako je sve po zakonu, mi na to ne možemo utjecati". Slučajno ili ne varaždinski HDZ o otpadu šuti.

I tako od utorka, vozeći se nedavno asfaltiranim putem pokraj čuvenih 120.000 tona varaždinskih bala u raspadanju, stižu veliki kontejneri, svaki s oko 35 tona otpada i istovaruju "robu" u tvornicu MBO C.I.O.S društva Održivi razvoj d.o.o. Jedna kontejnerska pošiljka, kako je to objavljeno u medijima, Makarsku košta 30.000 kuna. Nije puno, ali vlasnike MBO sigurno veseli.

Treba priznati da se varaždinski političari već godinama obećanjima brinu o varaždinskim balama ali i o smeću svakodnevnom. Tako je ovih dana naša zastupnica u Saboru, članica političke stranke u osnivanju, razgovarala s ministrom zaštite okoliša i o tome izdala javno priopćenje s naglaskom da su se njih dvoje usuglasili kako treba napraviti "plan za zbrinjavanje otpada u skladu sa zakonom." Spasonosni zaključak!

Saznali smo i da  počinje "... javna rasprava o postupku ishođenja okolišne dozvole za MBO tvornicu Održivi razvoj...". Hm, čini se ipak prekasno jer MBO uveliko radi i zarađuje na makarskom smeću. Zna li itko gdje će se uskladištiti prerađeni otpad iz MBO, što s onim dijelom otpada koji se ne preradi i kuda otječu zagađene vode iz postrojenja?

Ljeto bez ljeta

Svega u četiri dana ovogodišnjeg ljeta (lipanj, srpanj, kolovoz) živa u termometru prešla je 30 stupnjeva Celzijusa, vjerojatno toliko hladnih i kišovitih ljetnih mjeseci u Varaždinu još nije bilo. Prema dugogodišnjim mjerenjima srednja temperatura ljeta u gradu iznosi 19,15 Celzija, a najviša izmjerena bila je lani – 8. kolovoza 2013.g., čak 39,4 stupnjeva.

Kišovito vrijeme i mnogo vlage utjecali su na poljoprivredne usjeve, pčelarstvo, voćarstvo, vinograde. Zaštita od bolesti teško se provodila pa će i urod biti smanjen pogotovo u vinogradima.

Kakve su prognoze za rujan, prvi jesenski mjesec? Prema dugoročnoj jednomjesečnoj prognozi Crometeo za Varaždin vrijeme će biti ljepše i ugodnije nego ljeti: temperature oko 20 stupnjeva i malo kiše.

Komentari