Volim Varaždin: Varaždinsko novinarstvo u mišjoj rupi

Objavljeno: 25.09.2014. 20:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

U panici pred stečajem i poslije četiri mjeseca bez primljene zarađene plaće, nedavno su zaposlenici Radio Varaždina otišli u Zagreb zatražiti i dobiti javnu potporu od Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara.

U Varaždinu se nisu imali kome obratiti jer već godinama ovdašnje novinarstvo je u mišjoj rupi, neorganizirano, bez djelovanja sindikata zaposlenih u medijima i ugašenog ogranka DNH.

Kao osoba prisutna duže od pola stoljeća u varaždinskom novinarstvu procjenjujem da stanje u medijima nikada nije bilo lošije i neizvjesnije. Mladi školovani i talentirani novinari su potisnuti, često bez posla, urednici u redakcijama mijenjaju se kao na traci, glavnu riječ uglavnom vode osobe sa strane, zalutale u novinarstvo.

Malo novinara ima status stalno zaposlenih, koriste se vanjski suradnici koje se plaća smiješno niskim honorarima. Ako se netko pobuni, problema nema, šefovi nađu drugog redakcijskog roba koji mora šutjeti i raditi, jer je danas sreća naći posao.

Pisanje u medijima je stresno, najmanja novinarska greška je uočljiva, u tekstovima se ne smiju napadati sponzori i oglašivači, "uglednici". Meni se dogodilo da sam napisao kolumnu koja se nije svidjela jednom razljućenom direktoru varaždinske firme, došao je šefu novina i zaprijetio da će prekinuti sponzorski ugovor ako ću nastaviti pisati. I - kolumna je ukinuta, a na moje pitanje gdje je sloboda medija, šef je slegnuo ramenima : "Slobodu imaju oni koji plaćaju!". Utješno je da ljutiti direktor sada sjedi po sudovima optužen zbog lopovluka.

Sto puta "Volim Varaždin"

Zahvaljujući gosponu Tomislavu Šimpoviću, jednom od osnivača eTjednika i eVaraždina, prije dvije godine, 1. studenoga 2012., pojavila se kolumna "Volim Varaždin". Od prvog teksta pod naslovom "Smrti nema lijeka" ("Mors non habet medicinam" – napis  iz varaždinskih srednjovjekovnih ljekarni) pa do danas, prošlo je sto tjedana i objavljeno sto kolumni, nijednom nije izostala.

Kao što naslov govori, o Varaždinu, Varaždincima, o lijepim i manje lijepim stvarima svakodnevnog života, nastojao sam pisati s ljubavlju i dubokim poštovanjem. Koliko sam u tome uspio, jedino čitatelji mogu donijeti sud. Kolumne su inače najzahtjevnija novinarska forma, rado čitana, u njima su isključivo gledišta i mišljenja autora.

Komentari