Volim Varaždin: Zelenilo s malo klupa i igrališta

Objavljeno: 19.04.2015. 12:33

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 11:42

Foto: Ilustracija

Svakodnevno na jedinu klupu u Aleji kralja Zvonimira dolazi stariji čovjek, sjedi nekoliko sati gledajući prolaznike, parkirane automobile i djecu u vrtiću preko ulice...

Uglavnom je sam - zimi, ljeti i sada u proljeće, ponekad mu se pridruži netko sličan njemu u podmaklim godinama. U ulici imenom aleja nema mnogo drveća, ali ima grmlja i lijepi travnjak po kojem su klinci nekada natjeravali loptu. Izgubljeni varaždinski sport nogomet više ih ne zanima pa su kućni ljubimci zauzeli dječački prostor igre.

Klupe i sportski tereni nedostaju i na drugim gradskim zelenim površinama. Nedavno je uređen lijepi okoliš kod Studenskog doma i novog restorana u Merlićevoj ulici ali – nije postavljena nijedna klupa baš kao što ih nema ni u obližnjoj Slavenskoj ulici punoj zelenila i ukrasnog drveća.

Slično je i u Kolodvorskoj ulici nekada poznatoj po drveću i klupama, tamo su preostale tri sjedalice kraj Doma zdravlja i tko se želi odmoriti može u obližnjim ugostiteljskim objektima.

U sjećanjima na zelenilo Varaždinci žale za lijepim malim parkom breza na Kapucinskom trgu koji je uništen gradnjom podzemne garaže a još više im manjkaju stare lipe na Franjevačkom trgu ispod kojih su bile klupe za večernja ćaskanja prije i poslije misa u crkvi kod Franjevaca. Miris cvjetova lipe u lipanjskim danima je neponovljiva čarolija varaždinske povijesne jezgre.

Zaista je neshvatljivo zbog čega su srušene i kome su smetale lipe s tog trga koje su bile jednako stare kao postojeće i još dobro držeće pokraj Župne crkve.

Cijeli članak pročitajte u etjedniku.

Komentari