49 dana do Božića - zavirili smo u ponudu adventskih putovanja varaždinskih agencija

Objavljeno: 05.11.2015. 09:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Do Božića je ostalo točno 49 dana. Turističke agencije, ali i destinacije odavno pripremaju adventski i božićni program za putovanja koja počinju sredinom studenog. Istražili smo koja putovanja nude agencije s područja županije i po kojim cijenama.

Rezervacijom do uštede

Naime, “first minute” putovanja podrazumijevaju rezervaciju nekoliko tjedana prije putovanja, a kod nekih je aranžmana moguće zakazati putovanje mjesecima unaprijed. Na taj način agencija unaprijed zna očekivani broj putnika, a putnici mogu proći povoljnije nego kad kupuju aranžmane u uobičajeno vrijeme. Nedostaci su svakako smanjena fleksibilnost, a za odustajanje od putovanja plaća se naknada agenciji prema uvjetima putovanja. Isto tako, ukoliko agencija odustane od putovanja, dužna je klijenta obavijestiti pet dana prije.

Analizom aranžmana agencija s područja Varaždinske županije može se zaključiti da su neki aranžmani do 600 kuna povoljniji ako se rezerviraju do mjesec dana unaprijed, ali riječ je o putovanjima izvan Europe, dok u slučajevima jednodnevnih i dvodnevnih izleta u bliže destinacije, kako su potvrdili iz agencija, cijena ostaje ista bez obzira kada kupujete putovanje.Tako je moguće ostvariti 10 do 15% popusta na cijenu aranžmana, Također, skuplja su putovanja s datumima bliže Božiću pa tako isti aranžman može koštati do 30% više u prosincu nego u studenom pa treba pripaziti na predznak “od” kod cijene putovanja.

Najpopularnije metropole

Adventski aranžmani u Europi tradicionalno se organiziraju u velikim gradovima koji se tom prilikom uređuju u božićnom duhu, organiziraju se sajmovi, manifestacije i događanja i enogastronomska ponuda. Uz to se kombiniraju i kulturno – povijesne atrakcije gradova te je velika posjećenost zajamčena. U Europi su neke od najpoznatijih destinacija: Prag, Leipzig, Krakow, Copenhagen, Amsterdam, Rim, Beč, Berlin, Salzburg, Budimpešta i Moskva. Uz to ima više manjih gradova u Sloveniji i Austriji do kojih možete stići za samo nekoliko sati.

Adventska čarolija već od 110 kuna

Adventski aranžmani kreću se u rasponu cijena od 110 do 6000 kuna. Što se tiče putovanja od nekoliko dana s noćenjem, najviše je aranžmana u Londonu i Parizu te za pet dana treba izdvojiti od 3000 do 4000 kuna. Novost su adventska putovanja u Laponiju (Rovaniemi) koja su i najskuplja i u poznato selo Djeda Božićnjaka, putuje se zrakoplovom, a za šest dana potrebno je oko 6000 kuna. Za cijenu od 1000 kuna možete dobiti 3 dana u Nürnbergu, za 700 kuna u Pragu i sve popularnijem Beogradu, a ukoliko imate 500 kuna na raspolaganju, možete odabrati dvodnevne izlete u Beč, Bratislavu i Budimpeštu. Ipak, kao što kažu iz agencija, prevladavaju jednodnevna putovanja za koje vam je potrebno od 150 do 200 kuna. Najpovoljniji je Graz za 110 kuna, a zatim slijede Beč, Budimpešta, Verona i Salzburg. Ipak, iz agencija poručuju da je te aranžmane potrebno rezervirati na vrijeme.

Komentari