Dubrovnik u top 10 najboljih proljetnih destinacija u Europi

Proljetno sunce pozivnica je za otkrivanje čari starog kontinenta, poput bala u Beču, tulipana u Amsterdamu, zidina u Dubrovniku te arhitekture u antičkoj Materi

Objavljeno: 16.04.2014. 10:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Umjerene temperature i manjak turističke navale prava su prilika za uživanje u otkrivanju gastronomskih, arhitektonskih, prirodnih i šoping sadržaja gradova starog kontinenta. Proljeće u Europi zajamčeno će zagolicati osjetila pustolova, a Huffington Post predlaže 10 najpoželjnijih destinacija za turiste.
1. Amsterdam, Nizozemska
Tulipani su zaštitni znak proljeća, a niti jedno mjesto neće toliko zorno otkriti njihovu ljepotu poput Nizozemske. Ožujak, travanj i svibanj su idealno vrijeme za otkrivanje njihovih polja, osobito u vrtovima Keukenhof u blizini mjesta Lisse, poznatog po poljima cvijeća koji sežu do kuda i pogled. Direktna autobusna linija broj 858 iz zračne luke Schiphol odvest će vas u posjet tulipanima, a vratiti u Amsterdam, grad u kojem akcija nikada ne prestaje, a sve možete razgledati biciklom.
2. Lisabon, Portugal
Najzapadniji glavni grad u Europi u proljeće odiše posebnim šarmom, a zahvaljujući toplom podneblju izvrstan je za razgledavanje ulica s freskama, šarenim pročeljima zgrada i renesansnim ostacima. Obližnji dvorci-gradovi Sintra i Cascais odlične su ideje za jednodnevne izlete u prošlost ako poželite odmor od užurbane atmosfere prijestolnice, a u gradu ne propustite Oceanarij i most Vasca da Game.
3. Budimpešta, Mađarska
Ova destinacija nedavno je proglašena vrlo povoljnom za turiste, a sam grad nudi uživanje u ljekovitim termalnim kupkama, zanimljivim pubovima, uglednim restoranima na Dunavu te prekrasnim građevinama. Budimpešta je jedan od najvećih europskih metropola, a u njemu svakako treba posjetiti najveću crkvu u gradu - baziliku sv. Stjepana, Lančani most koji je prvi stalni most između Budima i Pešte te Ribarsku tvrđavu koja pruža najljepši pogled na grad.
4. Riga, Latvija
Ova je latvijska metropola među znancima poznata kao sinonim za klasičnu glazbu, eleganciju i povijesnu arhitekturu. U proljeće je ovaj grad idealan za izgubiti se po pitoresknim ulicama srednjovjekovnog centra, u kojem se nalazi najveći broj secesijskih zgrada na svijetu. Ne propustite razgledati Riški dvorac, Nacionalni muzej i "Mačju kuću".
5. Kopenhagen, Danska
Proljeće je vrijeme početka brojnih izložbi danskog dizajna i arhitektonske kulture. Obilazak grada započnite u slavnom hotelu D'Anglettare, koji je nedavno obnovljen i pruža nezaboravan pogled na trg Kongens Nytorv. Šoping ulica Stroget nezaobilazna je destinacija ljubitelja mode, a oni željni zabave svakako trebaju posjetiti i najpoznatiji zabavni park Europe Tivoli, u kojem se svake srijede i subote pale stotine tisuća lampica i počinje vatromet.
6. Beograd, Srbija
Ostaci povijesnih građevina u kombinaciji s modernim gradskim lokacijama te povoljnim cijenama Beograd čine sve popularnijom destinacijom. Odličan noćni život koji započinje u restoranima boemske četvrti Skadarlije, a završava na splavovima jedan je od aduta srpske metropole, a ne propustite posjetiti niti Kalemegdan, pješačku zonu i trgovački centar Knez Mihailovu ulicu te Hram svetog Save.
7. Dubrovnik, Hrvatska
Spektakularne zidine i arhitektura, blizina mora i ugodne temperature koje u proljeće obavezno prelaze 20 °C mame turiste u grad koji je još Lord Byron prozvao "biserom Jadrana". U ožujku se grad pretvara u veliki karneval, a posjetitelji ne smiju propustiti obilazak Kule Minčeta, Knežev dvor i tvrđavu Revelin, kao niti popiti kavu na osunčanom Stradunu.
8. Matera, Italija
Ovaj grad na jugu Italije izgleda kao neodoljiva mješavina kaotično nagomilanog kamenja, a poznat je kao jedan od najstarijih gradova u cijeloj zemlji te je pod zaštitom UNESCO-a. Povijesni centar grada sadrži barokne palače, neobične crkve i atmosferu koja će vas lako vratiti u doba plemstva. Nikako ne propustite posjetiti restoran Trattoria Lucana, koji nudi autohtone specijalitete kraja.
9. Beč, Austrija
Uz zvukove Mozarta, Beethovena i Straussa, austrijski glavni grad ove godine dočekuje u posebnom izdanju, slaveći 200 godina tradicionalnog plesa s brojnim balovima, a muzeji su posvećeni 100. obljetnici Prvog svjetskog rata. Ne propustite obići najstariji zoološki vrt na svijetu u Schönbrunnu te Hundertwasserovu kuću.
10. Montreux, Švicarska
Atraktivna švicarska "rivijera" osobito je atraktivna u proljeće zbog cvjetova koje krase šetnicu uz Ženevsko jezero u gradu Montreux. Okružen alpskim proplancima te prekrasnim pogledom na snježni Mont Blanc, ovaj je grad idealan za sportske aktivnosti poput planinarenja, veslanja ili samo šetnje.

Komentari