'kockicom' iz varaždina po europi

FOTO Varaždinci u Hamburgu - lučkom gradu sjajne arhitekture, legalne prostitucije i sjajne povijesti rocka

Objavljeno: 18.08.2017. 15:22

Zadnja izmjena: 18.08.2017. 15:23

Foto: Viktor Hranić

Dva mlada varaždinska entuzijasta i pustolova nastavljaju sa svojom 30+ godina starom 'kockicom' po Europi. Upravo su nam poslali prekrasne slike iz Hamburga, prekrasne njemačke luke, koja je ušla i povijest rock glazbe

'Kockica' se i dalje drži jako dobro, kao da nema na svojim plećima tolike godine i kilometre. Dosta je uloženo pripreme u ovaj put, a svakako je vrijedila i pomoć AC Baumgartnera. Tako se Viktor i Nikola mogu posvetiti onome zbog čega su i pošli na put - slikanju živopisnih urbanih prizora Zapadne Europe. 

Luka, biznis, prostitucija

Hamburg s najvećom njemačkom lukom, smještenom na obali Elbe, oduvijek je bio iznimno važno pomorsko i trgovačko središte Europe. I danas se sav biznis u Hamburgu vrti oko brodova, ali su razvili i modernu željeznicu. U Hamburg možete doći na sve moguće načine - Viktor i Nikola su se odlučili na auto, a vi već možete odabrati. Hamburg misli i na svoje pješake, tako da možete usred grada mirno šetati dugim pješačkim tunelom.

Hamburg je grad s tisućljetnom povijesti i uspio je spojiti modernu arhitekturu i svoju bogatu tradiciju. Kao i svuda na razvijenom Zapadu, zgrade nisu previsoke, zastupljeni su svi stilovi koji su se razvijali kroz stoljeća - od klasičnih crkvenih zdanja do suvremenih zgrada od stakla i željeza, koje se sve vizualno prekrasno slažu u zadivljujuću cjelinu. Posebno je lijep dio uz obale Elbe - tu svakako iskoristite priliku da se provozate nekom brodicom. Ili barem šećite uz rijeku.

Brodovi su u Hamburg oduvijek dovodili brojne mornare, željne razne zabave, pa i one zabranjene. Tako je u gradu stoljećima potiho postojala prostitucija - a ona je u Njemačkoj već desetljećima legalna. I u Hamburgu je ona jedan od glavnih biznisa, kojemu su posvećene cijele ulice. Već sam natpisi i reklame govore dovoljno.

U jednoj od tih javnih kuća davne 1962. godine zaglavio je i slavni Beatle John Lennon, tada glazbenik u usponu. Anegdota kaže da je pobjegao glavom bez obzira kad su mu doveli neku ogromnu prostitutku. Hamburg je bio prvo mjesto u svijetu koje je otkrilo magiju Beatlesa i liverpulska četvorka upravo je tamo održala svoj prvi veći koncert u karijeri. U Hamburgu su njihovi prvi obožavatelji njima osmislili i nove frizure, koje su onda postale svjetski slavne. No, to je grad koji je ugostio i ostale rock velikane - od Elvisa preko Hendrixa do Eddie Van Halena i Guns N' Roses. Mjesta na kojima su ove pop ikone nastupale danas i dalje čuvaju uspomenu na njihove koncerte. Ova pop-art instalacija Beatlesa dovoljno govori kako Hamburg pamti slavne dane povijesti rocka.

Viktor i Nikola su imali što za vidjeti i doživjeti u Hamburgu. Nije im bilo lako ostaviti taj vrlo poseban grad, ali pred njima i 'kockicom' su još brojni kilometri. Sljedeći grad iz kojega će nam se javiti je Amsterdam - a dotad uživajte još u ovim prekrasnim slikama Hamburga.

Komentari