cjelodnevna briga

Foto - Ovo je Bambica, slijepa srna kojoj je obitelj iz Novog Marofa spasila život

Mala srna, kojoj su nadjenuli ime Bambica, u trenutku pronalaska je bila stara tek koji dan, pothranjena, promrzla i zatvorenih očiju...
Objavljeno: 10.10.2021. 08:03

Zadnja izmjena: 10.10.2021. 08:03

Obitelj iz Novog Marofa u vrtu svoje vikend-kućice, među sadnicama jagoda, u lipnju ove godine je pronašla lane, na prvi pogled beživotno.

Mala srna, kojoj su nadjenuli ime Bambica, je bila stara tek koji dan, pothranjena, promrzla i zatvorenih očiju. Ispočetka je bila plaha i bojala se svakog zvuka te se nije mogla orijentirati jer je gotovo u potpunosti slijepa. Srna je jednu članicu obitelji, koja ju je i pronašla u vrtu, odmah prihvatila kao svoju majku, a u brigu za nju se uskoro priključio i ostatak obitelji, od koje svi članovi imaju posao pa su "uskakali" kad ju je trebalo hraniti.

Prva tri mjeseca su je svakih par sati hranili kozjim mlijekom koje je najbolja zamjena za srneće mlijeko. Nakon tri mjeseca srna je lijepo porasla, no nikada se nije osamostalila jer je potpuno slijepa. – Kad hoda, orijentira se po zvuku, najčešće po šuškanju koraka. Ispočetka se uznemiravala kad bi čula nepoznate glasove, no sada je sve više mirnija. Vidi se da pomalo zaostaje u razvoju te smo čuli da srna napusti svoje bolesno lane. Slična je vjerojatno situacija bila i s našom Bambicom, no uz naš trud i upornost ona je sad doživjela već pet mjeseci. Tako slijepa i krhka ne bi preživjela u prirodi – ispričala nam je obitelj.

Bambica najviše vremena provodi vani jer se zbog sljepoće ne može orijentirati u zatvorenim prostorima, no kroz noć spava u za nju posebno izgrađenoj nastambi kako bi bila na sigurnom. Obitelj joj priprema mljevenu mješavinu kukuruza, zobi i pšenice te ona sama odlazi na pašu u dvorištu vikend-kućice, a posebno voli jesti bukvine grančice i grožđe.

Obitelj je, kako kažu, lakše prebrodila razdoblje izoliranosti tijekom pandemije upravo zbog srne – zbog nje su više vremena provodili u vrtu i prirodi skupljajući hranu za nju. Uz Bambicu, do vikend-kućice je nedavno dolutala i bolesna mačka bez glasa, o kojoj se također brinu. Neki članovi stoga rade online kako bi se lakše brinuli za njih, a, kako kažu, savjetovali su se s veterinarima te na obostrano zadovoljstvo, spasivši dva života, su pronašli suživot. 

Komentari