HuffPost: 10 najljepših mjesta u Hrvatskoj koje treba posjetiti

Prema riječima The Huffington Posta najbolje mjesto za ronjenje su Kornati, vina treba kušati na Pelješcu, a bajkoviti dvorci skrivaju se u pitoresknom Zagorju

Objavljeno: 16.04.2014. 09:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Prekrasni povijesni gradovi i idilični suncem okupani otoci nude pravo bogatstvo prirodnih atrakcija, tim riječima Huffington Post opisuje Lijepu našu. U još jednoj u nizu pohvala svjetskih medija američki portal navodi 10 najljepših mjesta u Hrvatskoj koje svakako treba posjetiti. Na listi su se našli biseri s Jadrana, ali i kontinentalnog dijela kao što je Hrvatsko Zagorje. Donosimo opise za svako od preporučenih mjesta prema riječima HuffPosta.
1. Dubrovnik
Samoprozvani biser Jadrana jedna je od najposjećenijih hrvatskih destinacija. Sa Srđa se pruža najbolji pogled na kulu Lovrijenac, krovove u boji terakote i litice. Osim dubrovačkih zidina koje su pod zaštitom UNESCO-a, grad je poznat po baroknim crkvama, ulicama i palači Sponza iz 16. stoljeća.
2. Plitvička jezera
Azurnoplava jezera, nevjerojatni slapovi i šumovite planine nezaobilazan su dio najslavnijeg nacionalnog parka Plitvička jezera. Posjetitelji mogu razgledati 16 jezera i naučiti o prirodnim sedrenim barijerama, ali oči trebaju držati otvorenima jer smeđi medvjed i ris vrebaju iz okolnih šuma, poručuju iz HuffPosta.
3. Hrvatsko Zagorje
Nedaleko od Zagreba prema granici sa Slovenijom pruža se pitoreskno Zagorje koje je dom srednjovjekovnih dvoraca, vinograda i termalnih izvora. Posjetitelji mogu istražiti povijesni dio Krapine, posjetiti kleti i izgubiti se u dvorcu iz bajke, Trakošćanu.
4. Makarska
Na pola puta između Splita i Dubrovnika smjestila se Makarska. Puno smirenija nego njezini popularni susjedi, ona i dalje nudi puno toga. Plaže idealne za obitelj, živopisne luke i pogled na Biokovo, glavni su aduti ovog grada. Također, pomaže i blizina Omiša, doma Gusarskog festivala i obližnjih otoka kao što je Brač.
5. Mljet
Skrivene lagune, guste borove šume i refleksija sunca u moru, čine Mljet pravim rajem za sve koji vole biti na otvorenom. Posjetitelji mogu uživati u vožnji biciklom, planinarenju i kajakarenju te istraživati Odisejevu špilju.
6. Split
Iako drugi najveći grad u Hrvatskoj i velika luka, to nije ono što Split čini posebnim. To je Dioklecijanova palača koja je pod zaštitom UNESCO-a. Osim razgledavanja, grad nudi i druge mogućnosti - od raftinga i penjanja do jedrenja.

7. Poluotok Pelješac
Pelješac je poznat po vinima, naročito Dingaču i Postupu, ali to nije sve što nudi svojim posjetiteljima. Nakon kušanja odličnih vina tu su kamenice i dagnje u Malom Stonu, jedrenje na dasci u Vignju i uživanje u planini Sveti Ilija.
8. Rovinj
Tradicionalno ribarsko mjesto Rovinj ima poseban šarm. Nije kao luksuzna odmarališta na jugu, ali nudi za svakog ponešto. Sunčanje, istraživanje bogatog arhipelaga i planinarenje zadovoljit će i najkritičnije posjetitelje.
9. Zagreb
Iako manje razvikan nego gradovi na obali, Zagreb ima posebnu draž. Elegantni glavni grad isplati se posjetiti te obići njegove trgove, Lenucijevu potkovu i muzeje, voziti se uspinjačom na Gornji grad ili pak pobjeći u obližnje Zagorje.
10. Kornati
Ako tražite najbolje mjesto za ronjenje, to su Kornati. Među 140 otoka tog arhipelaga može se pronaći i nenaseljeno kopno, živopisni grebeni i "kaleidoskop tropskih riba".

Komentari