intervju

Jeste li znali da jedan od sastavljača pitanja u 'Potjeri' dolazi iz okolice Ludbrega?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 05.12.2021. 08:20

Zadnja izmjena: 05.12.2021. 10:54

Foto: Privatna arhiva

Gledatelji radnim danom na Hrvatskoj televiziji mogu pratiti kviz 'Potjera' u kojem mogu provjeriti svoje znanje, a ako su dovoljno hrabri, mogu se i prijaviti.

Često na portalima i komentarimo čitamo 'debate' jesu li pitanja bila preteška ili prelagana, li je Joško Lokas čitao prebrzo ili presporo. U svakom slučaju sigurno niste znali kako jedan od sastavljača pitanja u popularnom kvizu dolazi iz okolice Ludbrega, točnije, Malog Bukovca.

Ivica Katana završio je Filozofski fakultet u Zagrebu, a kako kaže, svojom se strukom gotovo nikad nije ni bavio. Tijekom lockdowna preselio iz Njemačke natrag u Hrvatsku, a kviz „Potjera“ bio je samo nastavak suradnje započete još u doba „Upitnika“ i „Izazova“ i ''Najslabije karike''.

- Na samom početku Potjere, pa sve do odlaska Poljsku, bio sam suurednik za pitanja (mislim da se to tako zvalo), dužnost koja je uključivala odlaske na snimanje - objašavanja.

Zanimalo nas je kako izgleda proces slaganja pitanja, odnosno, kako za pitanja procijeni jesu li teška ili lagana.

- Najbolja pitanja obično dođu sama od sebe, pri čitanju, slušanju glazbe, gledanju filmova, prilikom vožnje, na kavi s prijateljima ili pri rješavanju zadaće s klincima. Nakon toga, naravno, potrebno je pronaći pisane potvrde za ta pitanja. Poanta je - da moraju postojati bar dvije vjerodostojne potvrde nekog podatka - rekao nam je i dodaje kako je internet uveliko promijenio način traganja za podacima.

'Cilj je intrigantno pitanje'

Kako kaže, cilj je postaviti intrigantno pitanje, ono čiji je odgovor tu negdje, kako se kaže, na vrh jezika. - Ne uspije li natjecatelj kojim nesretnim slučajem točno odgovoriti, da mu se pritom bar ne čini da smo mu ljestvicu podigli previsoko. Naravno, sto ljudi – sto ćudi, ono što je nekom lako, drugom je teško i obratno. Teško je tu biti ekspert, ali iskustvo u svakom slučaju malo pomaže. Zato se uglavnom trudim iz vlastite struke postavljati što manje pitanja, jer tu mi je najteže odgonetnuti što je „lagano“, a što „teško“. Meni je, u svakom slučaju, uvijek draže da natjecatelji točno odgovore na pitanje - odgovorio je.

Komentari