Josip je jedan od poznatijih amaterskih fotografa u Varaždinu, a ovo je priča o njemu i supruzi Branki

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 29.10.2019. 18:59

Zadnja izmjena: 29.10.2019. 18:59

Ako se češće nađete na varaždinskom Korzu ili pak na nekim događanjima, sigurno ste primijetili stariji bračni par koji zdušno i s ljubavlju fotografira događaje u gradu i ljude koji se nađu u blizini.

Radi se naime o Josipu i Branki Hrženjak, velikim zaljubljenicima u fotografiju - ipak, oni nisu samo to nego puno više od toga, a njihova je priča dokaz da prave ljubavi ne postoje samo u bajkama. Iako pomalo skeptični oko intervjua, jer kako kaže Josip, jednom su novinari jednu njegovu izjavu nespretno izvukli iz konteksta, pristali su da ispričaju svoju priču. Josip se u fotografiju zaljubio davne 1967.godine i od onda fotoaparat nije ispustio iz ruku - a danas je jedan od najpoznatijih amaterskih fotografa u Varaždinu. Kako je rekao, jednom je pročitao da su u jednom časopisu napisali da je najteže slikati portrete i upravo ga je to najviše zaintrigiralo.

Svoju je ljubav prenio na suprugu Branku s kojom je u vezi od studentskih dana, a kako nam je iskreno ispričalo - upoznali su se u njegovoj studentskoj sobi u Zagrebu. Josip je diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a supruga Branka na Filozofskom fakultetu. Najprije je predavao kratko vrijeme matematiku i fiziku u OŠ Svibovec, zatim radio kao projektant i konstruktor tekstilnih strojeva u ludbreškoj Opremi te završio u MUP-u na poslovima civilne zaštite. Njegova je supruga pak predavala hrvatski jezik u OŠ U Varaždinskim Toplicama i u Svibovcu.

Osim fotografija, Branka i Josip također dijele strast prema planinarenju. Naime, zajedno su se popeli na sve Gorsko Kotarske vrhove, a onda su prije dvije godine saznali kako Branka boluje od Alzheimerove bolesti. - Saznali smo da je bolest u poprilično lošem obliku i sad joj se već teško popesti po stepenicama na bedem Starog grada, tako da od pješačenja na vrhove više ništa - govori nam Josip koji se sa suprugom u braku više od 40 godina, a pitanje se stoga nameće samo od sebe. Koji je recept za dobar brak?

- Kada pred oltarom stavljate svoje ruke na križ i izgovarate ''U dobru i zlu i zdravlju i bolesti'' onda nemojte odmah misliti na ono lijepo i dobro, nego na zlo i bolest''

Komentari