Lepoglava postaje značajna destinacija svjetskih hodača za mir

Objavljeno: 23.07.2015. 10:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:05

Foto: Grad Lepoglava

Lepoglava kao destinacija mogla bi iduće godine dobiti novi zamah. Naime, nakon nekoliko preliminarnih razgovora, Lepoglavu je posjetio Grattan Lynch iz Irske, pokretač transnacionalne pješačke avanture duge 550 kilometara od Beča do Trsta – European Peace Walk s ponudom da Lepoglava bude jedna od destinacije ove pješačke rute.

S obzirom na to kako su lani kroz Lepoglavu u sklopu EPW-a prošli „hodači“ iz Australije, Novog Zelanda, SAD-a, Meksika, Irske, Hondurasa i Danske i kojima se kratak boravak u Lepoglavi i na Ravnoj poprilično svidio, Lynch je odlučio ponuditi Lepoglavi mogućnost da bude „točka odmora“, odnosno da u Lepoglavi tijekom tri tjedna u srpnju koliko traje sama „šetnja“ prenoći oko 500-tinjak ljudi iz cijelog svijeta na svom putu prema Italiji.

- Grupice od 20-tak aktivista dolaziti će svaki dan u Lepoglavu gdje će noćiti, pojesti i popiti pa je ovo odlična prilika za sve naše OPG-e da sad pokažu što sve mogu ponuditi turistima. Radi se o kontinuiranim dolascima na dnevnoj bazi tijekom tri tjedna. Mislim da je ovo izuzetna promocija Lepoglave u širim okvirima, a zasigurno i jedna od velikih prilika za naš mali, ali ipak s potencijalom – destinacijski turizam – kazao je nakon sastanka s Grattanom Lynchom zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač kazavši kako će idućih dana u suradnji s Turističkom zajednicom grada Lepoglave pripremiti ponudu za organizatore tako da će Lepoglava sa svim svojim posebnostima biti jedna od točaka na ruti od Beča do Trsta.

Europska šetnja za mir (European Peace Walk) je inicijativa koja je pokrenuta s ciljem obilježavanja stote godišnjice Prvog svjetskog rata, ali i kojom njezini sudionici žele upozorili na ratove i oružane sukobe koji bjesne u Siriji, Gazi, Iraku, Ukrajini te u afričkim zemljama.

Komentari