Umjetnik koji obožava zlevanke

Lupino po povratku iz New Yorka svratio majci na pravi domaći varaždinski ručak

Objavljeno: 09.04.2016. 09:59

Foto: Josip Novak / Stephan Lupino

Varaždinski majstor fotografije i umjetnik Stephan Lupino do prije nekoliko dana svoju silnu energiju trošio je i angažirao na postavljanje izložbe skulptura u prestižnoj njujorškoj galeriji “Domenico Vacca“, i odmah po povratku požurio na ručak kojeg mu je spravila majka...

Naime, kako doznajemo od Stephana Lupina, kada je u Hrvatskoj on usprkos svojim brojnim obavezama nastoji barem jednom tjedno posjetiti majku Slavicu i brata Jerka Lepena.

Tako je Lupino u petak nakratko posjetio svoju obitelj u Blažekovoj ulici, gdje ga je na stolu dočekao slastan domaći ručak.

- Kada mi najavi dolazak uvijek mu nastojim ispeći racu, ali morate znati da Lupino nije ljubitelj mesa. Obožava zlevanke, salate, variva, a posebno grah, sarmu i filanu papriku – otkrila nam je Slavica Lepen.

Dodala je kako bi svaka majka bila ponosna na takvog sina.

- Gdje god bio, uvijek mi se nastoji javiti i nije se još dogodilo da mi ne čestita rođendan ili Novu godinu. Vječito putuje svijetom i najviše me brine da se negdje ne sruši avion kojim putuje i da ne ostanem bez njega – kazala je ponosna majka.

“Snažan je i visok od žganaca i pretepenog graha“

Tijekom našeg susreta doznali smo i malo poznate detalje o prehrambenim navikama Stephana Lupina.

- Kada je još bio dječak, obožavao je žgance, pretepeni grah i zlevanku. Uvijek je imao dobar apetit i zato je toliko snažan i visok – rekla je kroz smijeh Slavica Lepen.

Od njenog sina, koji je sve to strpljivo poslušao, doznali smo da će spomenuta američka izložba njegovih skulptura na 5. Aveniji biti otvorena u utorak, 3. svibnja.

- Angažirala me Eleonora Pieroni s kojom prvi put surađujem na jednom od njihovih projekata. Zaintrigirale su ih moje slike i posebno skulpture. Izuzetno su rigorozni kod selektiranja umjetnika i čast mi je sudjelovati na otvaranju salona i galerije “Domenico Vacca“ – naglasio je Lupino.

Nanizao izložbe i intervjue

Njegov osebujni “Lupinizam“ prepoznat je i u dalekom Hong Kongu u kojem će realizirati poseban projekt, a jesensku retrospektivu radova predstavit će u Klovićevim dvorima uz još jedno zadarsko iznenađenje koje priprema u suradnji s Ligom protiv raka.

- Doslovno sam rastrgan jer sam pozvan da ciklus svojih izložbi predstavim u Banja Luci, Crnoj Gori i Makedoniji. Trenutno je dio mojih radova izložen u Križevcima i već 23. travnja bit će otvorena izložba u Svetom Martinu na Muri – rekao je Lupino.

Inače, osim vlasnika galerija i muzeja, njegov Lupinizam zanimljiv je i medijima, te je Lupino nedavno dao intervjue za Delo i Slovenske Finance u kojem ga između ostalog časte epitetom da je “umjetnik svemira“.

U nastavku pogledajte fotografije nekoliko novih radova koje je iznjedrio Lupinizam:

Komentari