Putopis: U zagrljaju čarobne Bavarske

Objavljeno: 14.03.2015. 14:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Martin Lukavečki

Šesti je dan mjeseca siječnja. I prvi dan prave zime. Noćni sati na varaždinskom autobusnom kolodvoru. Jedan za drugim izmjenjuju se autobusi na radničkim linijama, dva tri beskućnika u čekaonici u blagoj alkoholnoj euforiji, taksisti na čekanju...

Dvadesetak je putnika za međunarodne linije, prijatelji na ispraćaju. Jedni će prema Dortmundu, Beču, drugi, poput nas, krenuti autobusom u München na liniji Vukovar – Stuttgart,
Za volanom  tvrtke „Panturist“ iz Osijeka iskusni cestovni vukovi – pedesetogodišnjaci, Slavonci, Zoran Duvnjak i Eduard Grubišić.

Dvadesetak je putnika u ugodnu čavrljanju. Neki će u posjet rođacima, drugi u potragu za poslom. A mi na vikend. Cijena povratne karte iz Varaždina do Münchena je 56 eura. Ima li smisla krenuti petak navečer, na odredište stići ranom zorom, u pet sati, pa se vratiti istoga dana navečer u 22 istim autobusom iz bavarske prijestolnice? Ima li? Naravno da ima ako ste spremni na brz ritam i promjenu lokacija a sve ste unaprijed pomno planirali.  

U Münchenu nas dočekuje hladno jutro bez snijega. Održava se Konferencija o Svjetskoj sigurnosti pa ne možete ne zapaziti mjere osiguranja na svakom koraku. Petnaest minuta hoda od željezničkog kolodvora, (autobusni i željeznički blizu su jedan drugom) i na Marijinu smo trgu. Posjet Marienplatzu sa starom gradskom vijećnicom, nezaobilazan je turistički ritual za posjeta tom živom i nadasve gospodarski moćnom gradu. Naših ljudi, tako statistike kažu, tu ima tridesetak tisuća. Zavirimo u kiosk pa –„Morgen, dobro jutro“! Jest dobro jutro, možete po hrvatski  kaže simpatična Marija Sekovanić iz novomarofskog kraja. Ovdje je četrdesetak godina i rado će vam pomoći korisnim savjetom da se snađete u velegradu.

A mi dalje. Lovimo slike i doživljaje, uživamo u ljepoti još snenoga starog dijela Münchena. Treći je po veličini grad u Njemačkoj. Od milijun i tristo stanovnika, gotovo je tristo tisuća stranaca. A to se opaža i ranim jutrom. Imamo vremena za Maximilianstraβe, aveniju luksuznih trgovina, u neposrednoj je blizini i crkva Svetoga Petra, pa Frauenkirche prepoznatljiva po dva tornja.   
Vraćamo se na željeznički kolodvor pa prigradskim vlakom S-Bahnom - do pola milijunskog Nürnberga. Cjelodnevna karta vrijedi u svim smjerovima na području Bavarske. Stoji 23 eura, plus pet eura za drugu osobu. Sto i sedamdeset kilometara udaljenosti brzim je vlakom sat i pol vožnje i   evo nas u gradu velikana renesansnog slikarstva - Albrechta Dürera.

Ovo je i mjesto u kojemu je Martin Behaim napravio prvi globus. I kad se malo zavrtite, Nürnberg vas osvoji u trenu.

Cijeli članak pročitajte u mjesečniku 30 dana

Komentari