Trikovi koji usporavaju starenje kože

Objavljeno: 27.12.2015. 20:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Ilustracija

Ženska koža je, u usporedbi s kožom muškarca suša i manje otporna, a prvi znakovi starenja počinju se nazirati između 20. i 30. godine života. Iako starenje ne možeš spriječiti, možeš se pobrinuti da izgled tvoje kože i nakon 50. godine bude u skladu s tvojim godinama...

Spriječi prve simptome

Prvi simptomi starenja se javljaju između 20. i 30. godine života. Koža postupno gubi tonus i vlagu i u tom razdoblju možeš započeti sa prvim anti-age postupcima pa uz dobru hidratantnu njegu omogući koži lica održavanje tonusa i svježinu. Već u toj dobi aktivnost stanica je znatno smanjena, usporava se prirodna regeneracija kože, kolagena vlakna gube svoja svojstva, a sve to se značajno pojačava i u 40-tim godinama.

Uz genetsku predisponiranost bržem starenju te hormonalni disbalans koji se događa u kasnijoj životnoj dobi, a završava klimakterijem, na starenje uvelike utječu pušenje, prekomjerno izlaganje suncu, onečišćen zrak, nepovoljni klimatski uvjeti, loše prehrambene navike, stres i nedostatak sna.

Sunčevo je svjetlo glavni uzrok starenja kože pa trebaš koristiti kremu kad god si duže vrijeme na otvorenom, bilo ljeto ili zima. Jer, sunčeve zrake prodiru do tvoje kože i kroz oblake pa nisi od njih zaštićena ni kad je ružno vrijeme. Upotrebljavaj kremu širokog spektra, koja blokira oba tipa ultraljubičastih zraka.

Ne idi spavati sa šminkom

Ako si umorna, vjerojatno ćeš poželjeti klonuti na krevet bez dodatnog napora s čišćenjem lica. No, preskakanje čišćenja može naknadno izazvati osip. Stoga ne idi spavati prije nego što ukloniš šminku, a s njom i razne čestice koje su se na nju nalijepile tijekom dana i koje bi do jutra našle put do pora. Sačuvaj kožu dobrim sredstvom za čišćenje, a ako ti se jako žuri zaspati, posluži se vlažnim maramicama, prijeđi s njima preko lica i utoni u san.

Prekratko spavanje još je jedan čimbenik preranog starenja kože. San je nužan organizmu, jer u tom stanju stresni hormoni padaju na najnižu točku, što stanicama daje priliku da se oporavljaju od kemijskog i mehaničkog stresa. Ako se ne naspavaš dovoljno, nivo stresa ostat će visok pa će nadbubrežne žlijezde lučiti više stresnog hormona kortizola, koji masni kožu i izaziva akne.

Izvor: zdravakrava.hr

Komentari