Zahvati ponekad vrlo komplicirani

Istražili smo koliko su Varaždinci spremni platiti za operaciju i liječenje svojeg kućnog ljubimca

Objavljeno: 22.02.2016. 19:53

Foto: Josip Novak / VSV

Zahvaljujući  boljoj prehrani i napretku veterinarske medicine kućni ljubimci sve dulje žive, a kada su ozlijeđeni ili se razbole, njihovi ponosni vlasnici uglavnom ne pitaju za cijenu izlječenja, doznajemo od univ.mag. dmv. Drage Stupara i Zorana Studaka, koji u varaždinskoj Veterinarskoj klinici izvode operativne zahvate od kojih su neki do prije godinu dana bili nezamislivi...

Jedna od najtežih odluka za svakog vlasnika koji se vezao uz kućnog ljubimca, bez obzira je li riječ o mački, psu, kuniću, kornjači ili kanarincu, zasigurno je vezana uz odluku o eutanaziji bolesne ili ozlijeđene životinje.

- Nažalost, ima slučajeva kada ni naša struka ne može pomoći bolesnim ili povrijeđenim životinjama, te onima koje su u staračkoj dobi. Zakonski se zdrave životinje ne smiju eutanazirati i raduje nas činjenica da su Varaždinci dovoljno samosvjesni da shvaćaju kako je prije konačne odluke nužno napraviti set dijagnostičkih pretraga radi utvrđivanja pravog stanja pacijenta – naglasio je Drago Stupar, jedan od članova tima Veterinarske stanice Varaždin (VSV) koji svakog dana 24 sata priskače u pomoć bolesnim ili povrijeđenim životinjama.

Najskuplja operacija

Nerijetko, izvanredne - teške operativne zahvate uz prethodni pristanak vlasnika kućnih ljubimaca koji su spremni snositi značajne troškove, izvode i u gluho doba noći.

- Najskuplja operacija koju smo zajednički uspješno odradili s kolegicom anesteziologom dr.vet. med. Valentinom Mikulić Ljubek bila je torzija želuca psa u noćnoj  intervenciji – naglasio je Stupar na kojeg se nadovezao Zoran Studak rekavši kako još pamti trenutak kada mu je na vrata ambulante pokucao vlasnik bernskog planinskog psa.

Za miljenika tog Varaždinca bilo je doslovno '5 do 12' kako bi mu se spasio život.

- Srećom, vlasnik nije oklijevao ni trenutka s pristankom na operaciju iako smo mu rekli kako će na nju potrošiti više od 4.000 kuna. Pas je uspješno operiran i istu se večer vratio u svoj dom – rekao je Studak dodavši da je spomenuti pas još uvijek njihov pacijent.

Inače, među najkompliciranije operativne zahvate koji se danas gotovo rutinski izvode u VSV-u su različite frakture ekstremiteta koje se moraju kirurški zbrinuti. Tu je i spomenuta torzija želuca kod većih pasmina pasa poput njemačkog ovčara i dobermana.

'Patkice' u želucu

- Do nje obično dolazi nakon što pas uzme obrok i počne s igrom što dovodi do zavrnuča želuca. Zahvat izvodimo rijetko, ali je uvijek hitan. Slično je i s odstranjivanjem stranih tijela koja se najčešće nađu u probavnom traktu malih zaigranih životinja. Dosad smo iz njih izvukli svu silu patkica, grančica... – kazao je Studak koji s kolegama obavlja i razne operativne zahvate na očima kućnih ljubimaca.

Široj javnosti manje je poznato da ordinariusi u VSV-u zadnjih godina obavljaju i možda najkompleksnije zahvate na kralježnici pasa.

- Najčešće je riječ o malim pasminama poput maltezera, pekinezera ili jazavčarima kod kojih dolazi do tzv. dicus hernie ili ispada diska iz kralježničkog stupa. Ove operacije izvodim od 2015. godine, nakon što sam prošao specijalizaciju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Sve to ne bi bilo moguće bez korištenja kvalitetne inhalacijske anestezije koju vodi kolegica Mikulić Ljubek – pojasnio je Studak s kojim smo razgledali monitore za praćenje životnih funkcija četveronožnih pacijenata, RTG aparate, ultrazvuk, EKG aparate...

Klinika raspolaže biokemijskim i hematološkim laboratorijem, a posla za veterinare ima i u stomatološko – kirurškoj Sali.

Za neurološki zahvat – 3.000 kuna

- Psima i mačkama često čistimo zubni kamenac, poliramo im, vadimo im i popravljamo zube. To su jeftiniji zahvati koji koštaju od 200 do 300 kuna. No, kada nam vlasnici dovedu ljubimce s prijelomima ekstremiteta, životinje nakon operacije ostaju u našoj intenzivnoj njezi. Sve skupa, uz korištenje „apartmana“, vlasnike košta oko 1.500 kuna – ističe Stupar.

Ono čime se posebno ponose u VSV-u su oftalmološki i neurološki zahvati koji stoje između dvije i tri tisuće kuna.

- Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca nemaju pojma da ih izvodimo. Trebate vidjeti njihove sretne izraze lica kada im ljubimci nakon operacije na kralježnici ponovno prohodaju. Vlasnici ljubimaca u ovakvim slučajevima moraju biti spremni surađivati pri oporavku životinja jer one na noge stanu tek kroz dva do tri tjedna – zaključio je Stupar.

Komentari