porast tragičnih nesreća

OPASAN PROMET Crna kronika u 2016-oj bila je crnja nego obično - podsjećamo na tragične nesreće u našem kraju

Objavljeno: 01.01.2017. 11:50

Zadnja izmjena: 01.01.2017. 11:52

Foto: Arhiva

Upravo navršena 2016. godina ostat će zabilježena i kao godina povećanog broja poginulih u prometnim nesrećama. Taj crni trend vrijedi i za cijelu Hrvatsku, a nažalost još više za našu županiju, na čijim je cestama izgubilo život 16 osoba.

To je znatno više od uobičajenog prosjeka od 10-ak poginulih godišnje i znak je da se mora puno više poraditi na sigurnosti prometa. Opći je dojam nakon podsjećanja na sve zabilježene nesreće da su najčešće bilo prouzročene nepažnjom vozača - prevelikom brzinom, nesmotrenim pretjecanjem ili pak uporabom alkohola.

Loš početak

A godina je uistinu bila loše započela - već drugog dana 2016. u Ludbregu je poginuo 72-godišnji pješak. Onda je na autocesti nedaleko od Varaždina u sudaru dva automobila i kombija poginula jedna osoba, da bi potom poginuo biciklist kod Ludbrega i na koncu motorist u Cargovcu. S ukupno četiri poginule osobe siječanj je nagovijestio iznadprosječno crnu godinu. I što je najgore, to nije bio mjesec s najvećim brojem žrtava u godini.

>> Ludbreg: Osobnim vozilom naletio na 72-godišnjeg pješaka i usmrtio ga

>> U sudaru dva automobila i kombija poginula jedna osoba

>> Od posljedica prometne nesreće kod Ludbrega preminuo 57-godišnjak

>> U sudaru osobnog vozila i motora teško ozlijeđen 38-godišnjak

>> Nažalost preminuo motocikilist sudionik subotnje nesreće u Cargovcu

Mjesec užasa

Tragična brojka od četiri poginule osobe u jednom mjesecu ponovila se u listopadu. Prvo je kod Ludbrega poginula osoba u sudaru dvaju automobila, a zatim se u Ivanečkom Vrhovcu prevrnuo traktor. Treći poginuli je bio mladi suvozač u Čičkovini, a na koncu je i mopedist poginuo nakon slijetanja u jarak.

>> UŽAS KOD LUDBREGA U sudaru dvaju automobila poginula jedna osoba

>> U mjestu Ivanečki Vrhovec prevrnuo se traktor - jedan muškarac poginuo

>> Devetnaestogodišnjak smrtno stradao u prometnoj nesreći u Čičkovini

>> Sletio mopedom u cestovni jarak i na mjestu preminuo

Ali najgori mjesec u godini ipak je bio rujan, i to prije svega zbog smrti četiri osobe na motociklima koje je pokosio nepažljivi 18-godišnji vozač automobila na Varaždin Bregu. Bila je to najteža nesreća ove godine i jedna od najtežih ikada na ovim prostorima. Smrtno su stradala dva bračna para, a dan kasnije na mjestu nesreće su lampioni ostali kao svjedočanstvo neprolazne tuge njihovih bližnjih.

>> Evo kako je došlo do tragedije na Varaždin Bregu koja je zgrozila javnost - krivac 18-godišnjak

Ali je tog mjeseca još jedan motociklist smrtno stradao - ovaj put na zapadnoj varaždinskoj obilaznici. Nakon te tragedije taj smo mjesec nazvali mjesecom užasa - no, nažalost to nije bio kraj crnog niza. Svega dan kasnije, posljednjeg dana rujna, poginuo je i vozač u Gornjem Knegincu.

>> FOTO: MJESEC UŽASA Još jedna teška prometna nesreća - na zapadnoj obilaznici poginuo motociklist

>> U teškoj prometnoj nesreći u Gornjem Knegincu smrtno stradala jedna osoba

Najugroženije skupine

Već je iz dosadašnjeg teksta vidljivo da je najviše poginulo osoba na motociklima - čak 8 od 16 poginulih bili su motociklisti. Od njih je čak 4 njih stradalo nakon što su izletjeli s kolnika - i tu očito leži jedan od uzroka ovako visokog broja poginulih vozača motocikala. Dodajmo ovoj tužnoj brojci i mladog motorista iz Sračinca koji je poginuo u Međimurju - pa nije ušao u crnu statistiku nesreća na cestama naše županije.

>> Mladi motorist iz Sračinca u Međimurju sletio s ceste i na mjestu preminuo

Druga skupina koja je prilično zastupljena jesu traktoristi - trojica njih stradali su pod kotačima vlastitog traktora. Sve ove nesreće mogle su se izbjeći da je bilo malo više pažnje i sreće poginulih vozača. 

Ostale četiri osobe su dva vozača automobila, suvozač, biciklist i pješak. Možda ovdje treba spomenuti i da je natprosječno puno poginulih na cestama ludbreškog kraja - čak četvero njih.

Tužna fotogalerija

Neke od tih nesreća ostale su zabilježene i slikom na našem portalu. Slike su nam uglavnom slali čitatelji i mi smo nastojali da one nipošto ne budu uznemirujućeg sadržaja. Ovdje donosimo neke od njih kao jedan zorni podsjetnik na sve ove nemile događaje. Uz iskrenu sućut svima onima koji su protekle godine izgubili svoje bližnje u ovim nesrećama, izražavamo ujedno i nadu da ova nova godina neće biti tako crna.

 

Komentari