Predstavljen kompletan program

ŠPANCIRFEST 2019. Od koncerata i predstava do humanoidnih robota te leta u svemir

Objavljeno: 30.07.2019. 12:12

Zadnja izmjena: 02.08.2019. 12:27

Uz osamdesetak uličnih performansa, preko 30 koncerata i sedamdesetak glazbenih programa DJ-a i Heroja ulica, šest predstava, četiri službene pozornice, te preko stotinu različitih izlagača iz cijele Hrvatske, Slovenije i Mađarske, ovaj Špancirfest biti će jedan od najraznovrsnijih do sada.

- To je najambiciozniji festival do sada, i u smislu ponude i u smislu glazbenih ukusa, tako da za svakoga ima ponešto. Osobito mi je drago što su se počeli uključivati sami Varaždinci, udruge, ustanove i inicijative. Udruge mladih su napravile i svoj jedan kutak, Kvart. Ono što stalno ističemo je da smisao Špancirfesta nije samo da naše ulice i trgovi budu mjesta susreta i da imamo koncerte, predstave i performanse nego je smisao upravo u tome da iskoristimo naše kreativne mogućnosti, kako bi sami naši građani pokazali što znaju - istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok, dodajući kako će Grad i ove godine pomoći varaždinskim izlagačima, obrtnicima i tvrtkama koje žele izlagati.

Multikulturalan festival dobrih emocija

Osim iz naše regije, dolaze i izvođači iz desetak europskih zemalja, a novost jest što bi ove godine, po prvi puta u povijesti Špancirfesta, trebali doći i izlagači iz Kine. Treba dodati i da će u Kvartu predavanje imati vijetnamka Lucy koja će se predstaviti zajedno sa svojim partnerom Tomislavom Kristićem, Varaždincem koji se nakon četiri godine stopiranja po svijetu vratio u Hrvatsku. Osim njih, na festival dolaze i dvojica Samoana, članovi klape Samoa iz Novog Zelanda, koji su poznati po njegovanju klapske pjesme. 

Direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina, Jelena Toth, istaknula je kako će ove godine na festivalu biti prisutna i visoka tehnologija.

- Na Špancirfestu će biti predstavljen prvi humanoidni robot u Hrvatskoj te će posjetitelji festivala među prvima imati priliku podružiti se s robotom. Vrlo je sličan čovjeku, kreće se kao čovjek, pjeva, pleše, govori, a može se i grliti - najavila je Jelena Toth.

Uz robota tu je i virtualna stvarnost pa će tako posjetitelji imati priliku osjetiti virtualnu stvarnost zahvaljujući naočalama. Na Kapucinskom trgu biti će postavljena multimedijalna kupola koja će biti nekakva polazišna točka za let u svemir zahvaljujući 3D tehnologiji i 360 stupnjeva tehnologiji. Tako će posjetitelji tijekom 12 minutne projekcija moći odletjeti u svemir.

 

Uz tradicionalne instalacije stopalica u Dućanskoj ulici, ove će godine i Školska ulica dobiti dekorativni element, a poznata varaždinska umjetnica Melita Kukec će na Franjevačkom trgu napraviti dvije velike gigantske instalacije visoke pet metara, koje će biti posvećene leptiru i vilinskom konjicu.

Uz to, važno je spomenuti i unikatne Špancir tenisice, ručno oslikane, koje će biti dostupne na festivalu.

Kao i svake godine, i ove će godine posjetitelji imati priliku uživati u Vinskom gradu, odličnoj gastro ponudi, raznim radionicama za djecu ali i odrasle, a biti će tu i već tradicionalni Vindiland za djecu. Koncerti će i dalje biti besplatni, a ulaznice će se jedino plaćati kod Vile Bedeković

Komentari