odluka vlade rh

54 milijuna kuna za štete uzrokovane tučom, evo što će biti sa štetom na automobilima

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.06.2022. 14:46

Zadnja izmjena: 15.06.2022. 14:48

U ponedjeljak 13. lipnja 2022. godine završilo je zaprimanje prijava štete uzrokovane olujnim nevremenom i tučom na području Grada Varaždina 25. svibnja.

Grad Varaždin je zaprimio oko 1000 prijava, a točan broj će biti utvrđen nakon unošenja prijava u Registar šteta, kada će Gradsko povjerenstvo utvrditi i konačnu procjenu nastale štete na području Grada Varaždina. Nakon unosa prijava u Registar šteta, Županijsko i Državno povjerenstvo u obvezi su potvrditi konačnu procjenu šteta.

U cilju pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuča na područjima Varaždinske, Međimurske, Krapinsko–zagorske, Koprivničko–križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za 2022. godinu, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 9. lipnja donijela Odluku kojom je odobrena pomoć u ukupnom iznosu do 54.000.000,00 kuna za štete uzrokovane prirodnom nepogodom tuča iz svibnja i lipnja 2022., a konačna odluka o raspodjeli bit će donesena na redovnoj sjednici Državnog povjerenstva krajem godine.

Iz Odluke je razvidno da će se sredstva raspodijeliti proporcionalno udjelu iznosa pomoći na razini pojedine županije u ukupnim zahtjevima županija, a sredstva su osigurana za pomoći za štete nastale na poljoprivredi, gospodarstvu, nerazvrstanim cestama, komunalnoj i društvenoj infrastrukturi i stambenoj imovini.

O šteti na automobilima

Vlada Odlukom od 9. lipnja 2022. godine nije obuhvatila štete na pokretnoj imovini (automobilima). Grad Varaždin će u Registar šteta unijeti prijave svih oštećenika zaprimljene do 13. lipnja, bez obzira o kojoj vrsti imovine je riječ i proslijediti na daljnje rješavanje županijskom, odnosno državnom povjerenstvu u čijoj je nadležnosti rješavanje istih.

 

Komentari