25. obljetnica osnutka

7. gardijska brigada PUMA prva brigada u Hrvatskoj koja je dobila svoju jubilarnu marku

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 17.10.2017. 17:46

Zadnja izmjena: 17.10.2017. 18:05

Povodom obilježavanja 25. godišnjice osnutka 7. gardijske brigade PUMA danas je u Hrvatskom saboru svečano predstavljena jubilarna poštanska marka posvećena legendarnoj postrojbi iz Domovinskog rata. Uz arak na kojem se nalazi šest poštanskih maraka, Hrvatska pošta izdala je i tematski žig te omotnicu s oznakama 7. gardijske brigade.

Marka će u upotrebi biti od 18. listopada, izdana je u 100 tisuća primjeraka, a projekt su zajedno na inicijativu Udruge veterana Puma realizirali Hrvatska pošta, Ministarstvo obrane i Grad Varaždin. To je prvi primjer da je jedna gardijska brigada u Hrvatskoj dobila svoju jubilarnu marku, a najavljeno je da će Hrvatska pošta od sada objavljivati marke s obilježjima hrvatskih postrojbi iz Domovinskog rata.

Kako je navedeno tom prilikom, kroz Pume je prošlo ukupno 10.550 gardista, oslobodili su oko 750 kvadratnih kilometara okupiranog teritorija. No ta cijena je bila vrlo visoka – 91 pripadnik Puma je poginuo, jedan se još uvijek vodi kao nestali, a više od 500 ih je ranjeno što ovoj gesti daje dodatni značaj. 

 U ime Grada Varaždina svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatan Avar, a okupljenima su se između ostalih obratili predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Robert Puja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, član uprave Hrvatske pošte Hrvoje Parlov, saborski zastupnik Anđelko Stričak i drugi.

Komentari