SPOMEN NA POBJEDU

7. Gardijska brigada PUMA prva ušla u Knin: Sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno: 05.08.2018. 11:12

Zadnja izmjena: 05.08.2018. 11:14

Foto: 7. gardijska brigada - Puma Facebook

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi uzdignuta je i postavljena 5. kolovoza 1995. godine u 10:15 sati. 7. gardijska brigada „PUMA“ kao prva od brigada Hrvatske vojske ušla u grad Knin, a kako su jednom prilikom izvijestili iz PUMA, na kninsku su se tvrđavu prvi popeli (Elvis Mihić (Rijeka), Mario Bilač (Vodice), Eduard Baltić (Čakovec), Ivica Novoselec (Zlatar Bistrica), Jasmin Hadžić (Beli Manastir), Miljenko Hajsok (Varaždinske Toplice). Na visoki metalni jarbol prvi se popeo Jasmin Hadžić, a nešto kasnije su i pripadnici 4. gardijske brigade svoju državnu zastavu istaknuli na kninskim zidinama.

Nakon toga, uslijedilo je zajedničko povijesno fotografiranje i time je simbolično označeno pobjedonosno i slavno oslobađanje Knina i pobjeda u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, a oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari