kako nas vide drugi

Logika prema kojoj je Varaždin "najugodniji za život" najsličnija je uvjetima robova u antičkom Rimu

Objavljeno: 09.05.2017. 10:55

Zadnja izmjena: 09.05.2017. 11:20

Foto: Arhiva

Analiza koju je Jutarnji list nedavno objavio ustvrdila je nešto što je kod nemalog broja Varaždinaca izazvalo čuđenje - ispalo je da je od 128 gradova u našoj zemlji upravo naš grad najugodniji za život!

Svakako bi vrijedilo pitati same Varaždince što misle o ovom rezultatu, ali upada u oči da je glavni kriterij - od ukupno 40 koje je analiza koristila - taj što je kod nas iznimno visoka zaposlenost. Kod nas radi više od polovice svih stanovnika i to je bio odlučujući faktor da se naš grad stavi iznad Zagreba, Poreča, Rovinja i svih ostalih mjesta u Hrvatskoj.

I robovi su bili zaposleni

Naravno, analiza nije ulazila u to gdje su zaposleni naši Varaždinci - važno je da su zaposleni. To što najveći dio njih radi u prerađivačkoj industriji u kojoj je normala umiranje na poslu za male novce, s neplaćenim prekovremenim satima i sličnim "benefitima" - nitko nije uzimao u obzir. I dok, primjerice, većina Dubrovčana radi kudikamo manje naporne i bolje plaćene poslove - mi smo, veli analiza, zaposleniji i time ugodniji za život od tamo nekog Dubrovnika ili Poreča. No, po toj je istoj logici bilo najbolje u antičkom Rimu, gdje su svi bili zaposleni - sretna manjina kao robovlasnici, a ostali kao robovi.

Drugi podatak koji bode oči jest da su plaće u našem gradu iznad prosjeka. I dok svi naši političari - bez obzira na stranačku pripadnost - lamentiraju nad činjenicom da su nam plaće ispod prosjeka i nude različite ideje kako ih povećati, analiza Jutarnjeg otkrila je za nas iznenađujuću "činjenicu" da su naše plaće čak 19% iznad prosjeka, pa smo u tom pogledu 9. od 128 gradova u zemlji. Uz to spominjemo kako analiza naglašava da imamo veliki broj poduzetnika - pri čemu se nije ulazilo u to kako ovi poduzetnici preživljavaju.

A što ako je to istina?

Nitko, naravno, nije u analizi obuhvatio i pitanje koje nas muči već godinama - poput već tisuću puta spominjanih bala, prave ekološke bombe pred samim vratima grada. Bilo bi zanimljivo čuti što bi rekli oni u Biškupcu na pitanje smatraju li svoje mjesto najugodnijim za život. Koliko sami cijenimo život u Varaždinu govori i stalni pad cijena nekretnina, kao i jednostavna činjenica da naši ljudi odlaze raditi i živjeti u Zagrebu, a ne obrnuto.

Ipak, bilo bi fer priznati da život u našem Varaždinu ima i svojih ugodnih strana: svuda možemo stići biciklom ili pješke, imamo dobru povezanost s cijelom Hrvatskom plus okolnim zemljama, možemo nabaviti domaću hranu po solidnim cijenama, pa kad tome dodamo i naš lijepi centar - slika ima i svojih svjetlijih tonova. Ali, priznajmo, ipak nas zazebe u srcu pri pomisli da bi analiza mogla i biti istinita - u tom slučaju vjerojatno i ne želimo znati kako je u drugim gradovima, ako je stvarno kod nas najbolje.

Komentari