puno nesreća

Ako autom naletite na divljač možete dobiti i do 100 tisuća kuna - evo što morate napraviti

Ako vozač naleti na životinju i ošteti auto, od osiguranja koje ide preko Hrvatskog lovačkog saveza može dobiti odštetu do 100.000 kuna.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.07.2019. 08:16

Zadnja izmjena: 24.07.2019. 08:16

Ako vozač naleti na životinju i ošteti auto, od osiguranja koje ide preko Hrvatskog lovačkog saveza može dobiti odštetu do 100.000 kuna. Ima li u nesreći poginuli ili teško ozlijeđenih, odšteta je do 1,5 milijuna kuna - rekli su to za 24 sata iz Ministarstva poljoprivrede.

Bitna je to informacija s obzirom na to da su se unatrag godinu i pol dana na hrvatskim cestama dogodile 1152 prometne nesreće zbog naleta vozila na životinju. Do prije godinu dana svako je lovačko društvo bilo samo odgovorno za plaćanje odštete vozačima koji su naletjeli na divljač, a nisu napravili nikakav prometni prekršaj. Sad postoji jedinstvena polica osiguranja Hrvatskog lovačkog saveza. Po njoj, ako vozač nije kriv, bez obzira na to ima li kasko osiguranje ili ne, stječe pravo na odštetu, pišu 24 sata.

Treba pozvati policiju

Udari li vozač na cesti divljač, i nastane materijalna šteta, treba pozvati policiju, koja će pozvati lovočuvara. Policija će obavijestiti i osiguravajuće društvo. Lovočuvar će se pobrinuti za stradalu životinju, a osiguranje Lovačkog saveza vozaču isplatiti odštetu. Pored toga, privatno kasko osiguranje ili posebno pokriće za sudar sa životinjama, vozaču može osigurati dodatnu odštetu. Ali ako je prebrzo vozio, nije poštovao upozorenja na divljač, ako je imao alkohola ili droge u krvi, odštete neće biti ni po jednoj polici.Ipak, zanimljivo je to da ako vozač uspije životinju izbjeći na cesti, pa nakon toga ošteti auto - od odštete ništa.

 

Komentari