izmjena zakona o lokalnim izborima

Ako imate ove sudske presude nećete se moći kandidirati na lokalnim izborima

Ministarstvo namjerava izmijeniti zakon i to prije lokalnih izbora u svibnju i primjenjivati ga već u mandatu 2021. – 2025. godine.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.01.2021. 08:39

Zadnja izmjena: 28.01.2021. 08:50

Ministarstvo pravosuđa i uprave je u utorak u javno savjetovanje uputilo obrazac prethodne procjene izmjena Zakona o lokalnim izborima, piše večernji.hr.

Između ostalog, u njemu se navodi kako će načelnicima općina i gradonačelnicima mandat ubuduće prestajati čim odjave prebivalište iz općine i grada kojem su na čelu. 

Istim zakonom Ministarstvo planira i proširenje kataloga kaznenih djela počinitelji kojih se ne mogu kandidirati na lokalnim izborima. Prema pisanju večernjeg, kandidiranje će se zabraniti i pravomoćno osuđenima za obiteljsko nasilje i nasilničko ponašanje u obitelji, kao i počiniteljima kaznenih djela na štetu djece pravomoćno osuđenima na više od šest mjeseci zatvora, bez obzira na to je li kazna uvjetna ili bezuvjetna.

Također, zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenima za silovanje precizirat će se u skladu s izmjenama Kaznenog zakona koje su na snagu stupile 1. siječnja 2020., a po kojima je u definiciju silovanja ušao i spolni odnos bez pristanka.

Ova zabrana kandidiranja trebala bi važiti na svibanjskim izborima. 

Komentari