zakon ide na izglasavanje

Ako ne nosite masku, policija vas može kazniti i to na licu mjesta

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.11.2020. 09:47

Zadnja izmjena: 28.11.2020. 09:50

Foto: ilustracija

Nošenje maske za lice kao protuepidemijska mjera više neće biti prepušteno savjesti i dobroj volji građana. U sklopu paketa restriktivnijih mjera premijer Andrej Plenković najavio je uvođenje kazni za takve prekršitelje, piše jutarnji.hr.

Kako bi se mogle odrediti kazne, a potom i naplaćivati, nužno je izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji bi trebao ići na hitno izglasavanje u Sabor.

Što se tiče same visine kazne, ona još nije određena, ali trebala bi biti u skladu sa srodnim europskim zemljama. Plan je i mandatno kažnjavanje, odnosno slično kao s prometnim prekršajima. To znači da se kazna izdaje na licu mjesta, a prekršitelj ima pravo platiti odmah pola cijene ili kasnije punu kaznu.

Postojeći zakon predviđa novčane kazne za fizičke osobe u nekoliko slučajeva. One iznose od osam do 15 tisuća kuna, i to ako se osoba ne pridržava sigurnosne mjere, odnosno izolacije ili samoizolacije u vlastitom domu ili nekom drugom odgovarajućem prostoru, ili ako se osoba ne pridržava sigurnosne mjere karantene. Fizička osoba može biti kažnjena i ako ne prijavi zaraznu bolest.

 

Komentari