stoji u zakonu

Ako svoj auto u ruke date pripitom prijatelju ili onome bez vozačke, slijedi vam paprena kazna

Zakon o sigurnosti prometa na cestama kristalno jasno i dostupno svima propisuje novčanu kaznu od 3000 do 7000 kuna za vlasnika vozila koji vozilo da na upravljanje osobi za koju je mogao ili morao znati da nema pravo upravljati vozilom.
Objavljeno: 04.05.2022. 08:59

Ako svoj automobil date drugoj osobi na korištenje, u nekim slučajevima možete platiti visoke kazne, pogotovo u slučaju ako osoba nema valjanu vozačku dozvolu.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama kristalno jasno i dostupno svima propisuje novčanu kaznu od 3000 do 7000 kuna za vlasnika vozila koji vozilo da na upravljanje osobi za koju je mogao ili morao znati da nema pravo upravljati vozilom. Osim toga, auto se ne smije po Zakonu davati osobi kojoj je privremeno oduzeta vozačka dozvola, koja nema upisanu odgovarajuću kategoriju, upravlja vozilom bez pomagala ili primjerice osobi za koju se na temelju njezina ponašanja može zaključiti da je pod utjecajem droga, lijekova ili alkohola. 

Osim toga, vi kao vlasnik vozila odgovorni ste da vaše vozilo bude propisno pokriveno obaveznim osiguranjem, ali i urednom registracijom. Znači, valjana polica obveznog auto osiguranja i valjana prometna dozvola. Bez toga nema na cestu. Novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 50.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba ako kao vlasnik vozila prije uporabe vozila u prometu ne sklopi ugovor o osiguranju te ga ne obnavlja.

Komentari