'izgubili smo spomene antifašizma'

Predstavnik antifašista našeg kraja o ideji Lupina: "Ako Grad ponudi prihvatljivo rješenje..."

Objavljeno: 25.01.2018. 12:00

Zadnja izmjena: 25.01.2018. 12:33

Foto: Luka Šalamun

Ovih je dana priličnu buru u javnosti izazvala izjava poznatog varaždinskog umjetnika Stephana Lupina da bi se njegova nova skulptura Vatreni anđeo mogla postaviti kod Vile Bedeković - što bi ujedno značilo i premještanje partizanskog spomenika.

>> Lupino: "Partizanskom spomeniku treba dati na značaju, a od moje skulpture raditi turizam"

Zanimalo nas je što o tome misle i varaždinski antifašisti, pa smo zatražili izjavu od Milivoja Dretara, koji već godinama obnaša dužnost predsjednika Zajednice Udruge antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

'Vratiti ploču s Titovim govorom'

Dretar je za naš portal izjavio da nema relevantne podatke zašto je ta skulptura tamo te da Grad nije zatražio nikakvo mišljenje oko njezinog izmještanja. Kako nam je objasnio, tek kad bi takvo što došlo, sastala bi se Komisija za spomeničku baštinu NOB-a VŽ županije koja bi donijela sud o tome.

- Moje skromno mišljenje o tome je kad bi Grad ponudio neku prihvatljiviju lokaciju i pod uvjetom da skulpturu restaurira i primjereno označi da bi se možda i dao pristanak na premiještanje. Ali ne na groblje jer se tamo sad nalaze biste narodnih heroja pa bi se došlo do nepotrebnog gomilanja. Varaždin je ionako izgubio antifašističke atribute, izmjenjene su nazivi ulica i trgova, nema više spomen-ploča. Sjećam se kakav je muk bio kad sam tražio povratak ploče s prvim Titovim govorom u oslobođenoj Jugoslaviji. - izjavio nam je Dretar.

 

Komentari