'Spiritus'

Aplikacija za pisanje priča iz života pokojnika stigla i na varaždinsko groblje

Objavljeno: 02.11.2022. 09:38

Zadnja izmjena: 02.11.2022. 09:38

Ekipa hrvatskih tech stručnjaka iz u ZICER-u inkubiranog startupa Spiritus osmislila je aplikaciju koja groblja širom Hrvatske pretvara u virtualne muzeje, a privukla je već više od tri milijuna kuna investicija namijenjenih širenju rješenja i na druga europska tržišta.

Obitelji pokojnika preko aplikacije mogu pisati priče, ali i primati prijedloge fotografije ili priče iz života najmilijih za koje možda nisu ni znali. Spiritus aplikacija premijerno je prikazana u Vukovaru, a 31. listopada stigla je na gotovo sva veća groblja u Hrvatskoj. Zasad je na aplikaciji više od 700.000 memorijala i više od 50 gradskih grobalja, od Vukovara do Zagreba, Varaždina, Osijeka, Karlovca i Splita.

- Projekt pripremamo više od godinu dana, a nadamo se da će ga prepoznati i podržati brojni sugrađani. Toliko je neispričanih, a inspirativnih životnih priča koje želimo sačuvati za naše potomke. Cilj je da svaka obitelj u Hrvatskoj ima mogućnost i putem tehnologije sačuvati uspomene na najdraže. Slike, priče i biografski podaci mogu ostati neobrisivi na internetu, zapravo su vječni - kaže direktor Spiritusa Dino Jerković.

Komentari