irska - zemlja partner

Foto - U katedrali svečano otvorene Varaždinske barokne večeri

Ovogodišnja zemlja partner je Irska, a na festivalu će ove godine sudjelovati više od 500 umjetnika u 32 koncertna programa uz 20 popratnih sadržaja....

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.09.2022. 21:24

Zadnja izmjena: 24.09.2022. 08:11

Sinoć su u varaždinskoj katedrali svečano otvorene Varaždinske barokne večeri koje će trajati sve do 9. listopada. Ovogodišnja zemlja partner je Irska, a na festivalu će ove godine sudjelovati više od 500 umjetnika u 32 koncertna programa uz 20 popratnih sadržaja.

Otvaranje festivala uživo se prenosilo na Hrvatskoj televiziji, a festival je otvorio Irish Barouqe Orchestra. Prvi se gledateljima ispred malih ekrana obratio ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić.

- Sretan sam što možemo biti ovdje u katedrali i impresioniran sam dolaskom gostiju i orkestrom koji je pripremio sjajan program. Varaždin je postalo mjesto susreta i razmjena mišljenja u baroknoj interpretaciji. Ovo je velika kulturološka misija i mislim da imamo veliku vrijednost. Oduševljen sam i ponosan koliko država nam se žele priključiti. Svi ansambli iz Irske su prvi put u Hrvatskoj, a program je ove godine pripremljen u šest županija - rekao je Bobić između ostalog.

'Glazba je utkana u ovaj grad'

Na početku svečanosti svima prisutnima obratio se gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj koji je rekao kako će Varaždin sljedećih dana biti europska prijestolnica barokne glazbe

- Varaždinci se ponose svojom baštinom i više od 50 godina je imamo mogućnost dijeliti i svijetu priušititi njezine vrijednosti. Drago mi je da ja glazba utkana u ovaj grad jer ona održava vrijednosti kakve želimo prenositi građanima. Hvala svima koji su ove, ali i prethodnih godina pridonijeli uspješnosti ovog festivala i razvoju Baroknih večeri i uvjeren sam da će gosti ponijeti najbolje uspomene iz Varaždina - rekao je između ostalog gradonačelnik Bosilj.

Prisutnim gostima u katedrali obratili su se i veleposlanik Republike Irske Nj. E. Ruaidhri Dowling, izaslanik predsjednika RH i posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Komentari