Bili smo na zboru građana

eTV - 'Ne bumo se cijeloga života šleperima micali!' Batinić izašao pred građane, obećao dvije stvari

Dio stanovnika gradonačelnika je prozvao da do sada nije ponudio nijedno konkretno rješenje, dok oni moraju razmišljati čak o preseljenju. Ne vide mogućnost da se cesta može proširiti i strahuju za sigurnost svoje male djece...
Objavljeno: 27.05.2023. 03:55

Zadnja izmjena: 27.05.2023. 08:57

Foto: Boris Matijašec

Stanovnici naselja Punikve u Ivancu okupili su se ovih dana ponovno u velikom broju, kako bi ukazali na opasnosti koje osjećaju zbog prometa koji dolazi iz pilane, a sastanku je ovaj put nazočio i gradonačelnik Milorad Batinić.

Dio stanovnika gradonačelnika je prozvao da do sada nije ponudio nijedno konkretno rješenje, dok oni moraju razmišljati čak o preseljenju.

- Vi na svako pitanje mještana klimate glavom, a konkretni odgovor nam niste dali. Mene interesira tko je dao dozvolu da se ta pilana širi, zašto joj niste ponudili mjesto u industrijskoj zoni? Da li bi i vi i vaša djeca udisali prašinu? - pitali su građani.

'Ne budemo se cijeloga života šleperima micali'

Građani, naime, ne vide mogućnost da se cesta može proširiti i strahuju za sigurnost svoje male djece.

- Da li je u redu da kamioni bude djecu ujutro? Danas su u pola četiri ujutro išli, to nije normalno. Kakva širina asfalta bude išla za te kamione? Ovdje gore se dva auta ne mogu mimoići, a prolazi šleper. Odgovorite mi gradonačelniče da li smije po toj cesti ići šleper? Ja se ne budem cijeloga života šleperima micao. Ja budem ostavio svoj auto na cesti, gradonačelniče.

'Gdje se neće moći proširiti, nažalost neće se moći'

Batinić se složio da je cesta na pojedinim dijelovima preuska za proširenje, no ističe da o proširenju govori ŽUC u čijoj je cesta nadležnosti.

- Ako ima negdje neka stara ograda moramo s ljudima razgovarati da možemo koliko-toliko punu širinu dobiti. Nadam se da će biti razumijevanja. Gdje će se moći napraviti napravit će se, a gdje se neće nažalost ne bude se moglo – rekao je.

'Izmještanje pilane ovisi o vlasniku'

Na pitanje zašto se uopće dozvoljava proširenje pilane, Batinić je odgovorio da se njemu predbacuje nešto što je država odnosno županija odobrila davno u prošlosti.

-  Što se tiče izmještanja pilane, svjesni ste da to ovisi o vlasniku. Bio je njegov iskaz interesa za otkupom zemljišta u našoj industrijskoj zoni, no nažalost, izmjenama županijskoj prostornog plana, to područje je ušlo u ekološku mrežu Natura 2000 – dodao je.

'Rasteretiti promet i ograničiti tonažu'

Sada se, prema gradonačelniku Batiniću, mogu učiniti dvije stvari.

- Svi koji imate problem s pucanjem kuća pošaljite u Grad fotodokumentaciju, to ćemo zajednički poslati ŽUC-u da se o tome očituju. To može biti predmet da se smanji teret, nosivost po cesti itd. Treba vidjeti u kojoj mjeri ŽUC može ograničiti tonažu, ali isto tako i rasteretiti put kroz Ivanec, Jezerski put i obrnuto. Da se taj teret podijeli – rekao je.

'Alternativni pravac realno za godinu i pol do dvije'

Moguć je i alternativni pravac, ali tek za godinu i pol do dvije.

- Radi se o otvaranju jednog dijela građevinskih područja od pilane do državne ceste. Otvara se jedan dio zone Gmajne, koja je od postojećih cesti ostala na neki način izolirana. Nije svrha toga samo da se promet makne, ali to bi mogao biti alternativni pravac i za ovo. Prometnicu nije moguće tako lako izvesti, jer je dosta velika visinska razlika, ali nije nerealno očekivati da bude napravljena. Međutim, projektna dokumentacija, građevinska dozvola, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa moglo bi relano potrajati godinu i pol do dvije – zaključio je Batinić.

 

Komentari