apel iz pu varaždinske

Policija apelira na bicikliste da se pridržavaju svih prometnih propisa

PU Varaždinska

Objavljeno: 12.01.2021. 11:02

Zadnja izmjena: 12.01.2021. 11:02

U 2020. godini na području Postaje prometne policije Varaždin dogodilo ukupno 45 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla, što je za 38% više u odnosu na 2019. godinu.

Vozači bicikla skrivili su 16 prometnih nesreća, a u 29 prometnih nesreća sudjelovali su zbog greške drugog sudionika. Bez obzira zbog čije pogreške je došlo do prometne nesreće, gotovo u svim nesrećama su biciklisti zadobivali tjelesne ozljede. Jedan vozač bicikla je smrtno stradao, a 13 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede što je također povećanje od čak 85% u odnosu na 2019. godinu.

Velik broj prometnih nesreća dogodio se u vrijeme noćnih ili uvjeta smanjene vidljivosti, a po izvršenom očevidu utvrđeno je da u 7 prometnih nesreća vozači bicikla nisu koristili svijetlo niti su bili na bilo koji drugi način osvijetljeni.

- Upravo temeljem ovakvih statističkih pokazatelja, a sa željom smanjenja stradavanja vozača bicikla u prometu tijekom 2021. godine, apeliramo na iste da se tijekom vožnje biciklom po cesti pridržavaju svih prometnih propisa, a posebno da ne upravljaju biciklom pod utjecajem alkohola, niti bez reflektirajućeg prsluka ili upaljenog svjetla za vrijeme noćnih i uvjeta smanjene vidljivosti, jer pravilnim i propisnim načinom sudjelovanja u cestovnom prometu doprinijet će prije svega vlastitoj sigurnosti - poručuju iz PU Varaždinske. 

Komentari