izvjestio hzjz

Broj pobačaja u Varaždinskoj županiji jako je velik- pogledajte najnovije podatke

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 21.09.2017. 10:19

Zadnja izmjena: 21.09.2017. 10:36

Foto: Ilustracija

Iako prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj registriranih pobačaja pada iz godine u godinu, Varaždinska županija je po broju pobačaja i dalje pri samom vrhu.

Prema nedavno objavljenom izvješću, prošle godine je u našoj županiji izvedeno ukupno 407 pobačaja od kojih je najviše, njih 228 bilo legalno induciranih, a spontanih pobačaja bilo je 52. Time se naša županija smjestila na 5. mjesto po broju pobačaja u našoj zemlji, a ispred nje su Grad Zagreb, Istarska županija, Osječko-baranjska te Primorsko-goranska. Također, važno je napomenuti kako je naša županija pri samom vrhu stope legalno induciranih pobačaja, a ispred nas je samo Istarska županija. 

Što se tiče ukupnog broja pobačaja u Hrvatskoj, prijavljeno je 6904 pobačaja. Broj pobačaja na zahtjev žene je kroz godine značajno smanjen, a tijekom 2016. godine ih zabilježeno 2520, dok je spontanih pobačaja bilo 944. Podskupina ''ostali pobačaji'' čini skoro polovicu svih registiranih pobačaja te ima trend porasta tijekom zadnjih dvadesetak godina. U 2016. godini registrirano je 3440 takvih pobačaja. Napomenimo kako u tu skupinu spadaju između ostalog vanmaterična trudnoća i ostali abnormalni produkti začeća.

Od žena u kojih je izvršen legalno inducirani pobačaj najviše je onih u dobi od 30-39 godina, a valja spomenuti i kako je prema pokazateljima iz drugih zemalja Hrvatska među zemljama s najnižom stopom namjernih pobačaja u djevojka ispod 20 godina.

 

Komentari